Με την έξυπνη γεωργία ανατρέψτε τις παλιές μεθόδους με τη χρήση Drone, ρομποτική, IoT κ.α.
Η εισαγωγή των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη γεωργία αναμορφώνει το τοπίο της γεωργικής παραγωγής, οδηγώντας σε μια νέα εποχή που μπορεί να αποκαλεστεί ως η τρίτη Πράσινη Επανάσταση. Μετά τις προηγούμενες επαναστάσεις στην αναπαραγωγή των φυτών και τη γενετική, η νέα αυτή επανάσταση επιβάλλει τον εαυτό της στον κόσμο της γεωργίας μέσω της σύγκλισης τεχνολογιών, όπως ο εξοπλισμός ακριβείας, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), οι αισθητήρες, τα συστήματα γεω-εντοπισμού, τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs), η ρομποτική κ.ά.
Η Έξυπνη Γεωργία ανοίγει νέους ορίζοντες για μια πιο παραγωγική και βιώσιμη γεωργική παραγωγή, βασιζόμενη σε μια προσέγγιση ακριβούς και αποδοτικής χρήσης των πόρων. Στις ΗΠΑ ένα μεγάλο ποσοστό των γεωργών εφαρμόζει κάποια μορφή Έξυπνης Γεωργίας, στην Ευρώπη αυτό το ποσοστό είναι και παραμένει σημαντικά χαμηλότερο. Επομένως, υπάρχει μεγάλο πεδίο ανάπτυξης και υιοθέτησης αυτών των τεχνολογιών στην ευρωπαϊκή γεωργία.
Τι προσφέρει η έξυπνη Γεωργία στον γεωργό;
Για τον γεωργό, η Έξυπνη Γεωργία προσφέρει προστιθέμενη αξία με τη βελτιωμένη λήψη αποφάσεων και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της εκμετάλλευσής του. Η εφαρμογή της συνδέεται με τρεις κύριους τομείς τεχνολογίας: τα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, η Γεωργία Ακριβείας και οι Γεωργικοί Αυτοματισμοί και Ρομποτική.
Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης
Τα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης αφορούν τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση και διάδοση των δεδομένων που απαιτούνται για τη λειτουργία της γεωργικής επιχείρησης.
Γεωργία Ακριβείας
Η Γεωργία Ακριβείας επικεντρώνεται στη διαχείριση της χωρικής και χρονικής μεταβολής με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης και τη μείωση των εισροών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Αυτόνομη χαρτογράφηση και παρακολούθηση drone
Το 2022 μια start-up με έδρα την Ελλάδα η GEP Unmanned Technologies, παρουσίασε τα πρώτα ελληνικά drones, τα οποία στοχεύουν στην εύκολη χαρτογράφηση και τη γρήγορη αξιολόγηση της υγείας των φυτών και των καλλιεργειών. Με την επιτυχία της, απέσπασε το βραβείο του νικητή στην κατηγορία Start-up του διαγωνισμού Trophy-Τροφή Challenge.
Ο Γιώργος Παπαδημητρόπουλος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, φιλοδοξεί με αυτή την καινοτόμα ιδέα να ανατρέψει τα δεδομένα στον τομέα της αγροδιατροφής, βοηθώντας τους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους.
Με τη χρήση drones στη γεωργία, ο στόχος είναι ο έλεγχος της υγείας των φυτών. Το drone σάρωνει μια έκταση και ενημερώνει τον γεωργό για την κατάσταση των φυτών στην εκάστοτε περιοχή, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος.
Το drone μας έχει σχεδιαστεί ώστε να κάνει την γεωργία πιο βιώσιμη, να μειώσει τα κόστη για αγρότες αλλά και για πελάτες και ταυτόχρονα, να μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών, ελέγχοντας την υγεία των φυτών απομακρυσμένα» αναφέρει ο Γιώργος προσθέτοντας ότι, «ενώ πετάει, σαρώνει μια έκταση και στη συνέχεια, μας ενημερώνει για την υγεία των φυτών στη συγκεκριμένη έκταση. Αυτό εμφανίζεται μέσα από έναν χάρτη με χρώματα, επιτρέποντας στον γεωργό ή γεωπόνο να αντλήσει την πληροφορία και να δράσει αναλόγως, γλιτώνοντας χρήμα και χρόνο.
Μια άλλη περίπτωση 2023 ο Απόστολος Αποστολόπουλος, έχοντας αξιοποιήσει τις γνώσεις του, αποφάσισε να προτείνει στον πατέρα του αλλαγές στον τρόπο καλλιέργειας των 1.000 στρεμμάτων τους. "Του πρότεινα πρώτα να χρησιμοποιήσουμε drone για το ψεκασμό. Κανονικά, θα πηγαίναμε στα χωράφια μια φορά για ψεκασμό. Με το drone, όμως, θα μπορούσαμε να το κάνουμε τρεις φορές σε κρίσιμα σημεία". O πατέρας του αντέδρασε. "Δεν είναι εύκολο όταν κάποιος ασχολείται με την ίδια καλλιέργεια επί 45 χρόνια. Σου λέει, 'έχω μεγαλώσει εδώ, σε έχω εκπαιδεύσει. Δεν μπορείς να έρθεις και να αλλάξεις τα πάντα'". Ο ίδιος ο γιος κατανόησε τις ανησυχίες του, κυρίως γιατί άλλοι αγρότες είχαν καεί χωράφια από την κακή χρήση του drone. Παρόλα αυτά, τον πείσει ότι η πρόοδος δεν περιμένει, και οι αλλαγές ήταν απαραίτητες.
Έτσι, έγιναν οι πρώτοι στο χωριό που χρησιμοποίησαν drone, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ενθαρρυντικά. Δημοσίευσαν βίντεο στο TikTok από τη διαδικασία, με μουσική υπόκρουση, και συγκέντρωσαν πολλά likes.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε βίντεο με Drone να ψεκάζουν χωράφια.
Γεωργικοί Αυτοματισμοί και Ρομποτική
Οι γεωργικοί αυτοματισμοί και η ρομποτική ενσωματώνουν τη χρήση ρομπότ, αυτοματισμένους ελέγχους και τεχνητής νοημοσύνης σε όλα τα επίπεδα της γεωργικής παραγωγής, δημιουργώντας έναν περιβάλλον όπου η τεχνολογία υπηρετεί αποτελεσματικά τις ανάγκες του γεωργού.
📌Το Monarch Tractor το αυτόνομο ηλεκτρικό τρακτέρ που φέρνει επανάσταση στο χώρο της γεωργίαςΡομπότ και διάφορες λειτουργίες που μπορούν να "εξαφανίσουν" τα διάφορα μη επιθυμητά φυτά (ξεχορτάριασμα) από το χωράφι χωρίς χημικές ουσίες και κόπο όπως το παρακάτω ρομπότ "Sniper" αντιμετωπίζει 500.000 φυτά την ώρα με 95% λιγότερα χημικά και 80% ποιο γρήγορα από τη την δουλειά θα την έκανε ο άνθρωπος.
Άλλα ρομπότ τα οποία λειτουργούν και αυτόνομα μπορούν να μαζέψουν απευθείας από τα δέντρα τους καρπούς. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά όπως η διαδικασία γίνετε κατά 85% ευκολότερη μπορείτε να μαζέψετε τους καρπούς συγκεκριμένη ημερομηνία και μάλιστα σχεδόν άκοπα. Δεν χρειάζεται να προσλάβετε εργάτες δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε εργαλεία κτλ.
5 Κάθετες φάρμες που διευθύνονται από AI και Robots
Αυτόνομα ηλιακά οχήματα-ρομπότ
Μια startup γεωργικής τεχνολογίας Aigen με έδρα το Σιάτλ των ΗΠΑ με τους Rich Wurden και Kenny Lee, με προηγούμενη εμπειρία στον κλάδο της γεωργίας, των ηλεκτρικών οχημάτων, της ρομποτικής και των επενδύσεων αντικτύπου ιδρύσανε την Aigen παρουσιάζει μια επαναστατική, αυτόνομη πλατφόρμα ρομποτικής, που τροφοδοτείται εξολοκλήρου από ηλιακή και αιολική ενέργεια. Η Aigen έχει λάβει υποστήριξη από κορυφαίους επενδυτές, όπως οι New Enterprise Associates, Bessemer Venture Partners και πολλοί άλλοι. Ο στόχος τους είναι να ενώσουν τους αγρότες με τις πρωτοποριακές τεχνολογίες, να ελευθερώσουν τη γεωργία και να βελτιώσουν την υγεία του πλανήτη και του ανθρώπου.
Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), η υπηρεσία Aigen Element αναλαμβάνει τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και παρέχει στους αγρότες πολύτιμες γνώσεις πεδίου σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος. Τα οχήματα Aigen Element αποτελούν τη βάση για έξυπνα αυτόνομα ηλιακά οχήματα-ρομπότ που πλοηγούνται και καταπολεμούν τα ζιζάνια χωρίς χρήση χημικών.
Κάθε πτυχή των ρομπότ Aigen Element έχει σχεδιαστεί για μέγιστη απόδοση στο αγρόκτημα. Το ελαφρύ σασί, το ηλιακό πάνελ και οι αναγεννητικοί κινητήρες επιτρέπουν στα οχήματα να πλοηγούνται αποτελεσματικά και να εργάζονται για πολλές ώρες την ημέρα σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Η υπηρεσία Aigen Element αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της σε περισσότερα από 80.000 στρέμματα αγροτικής γης των ΗΠΑ το 2024, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αειφόρο γεωργία.
Τέλος οι εφαρμογές της έξυπνης γεωργίας δεν περιορίζονται σε μεγάλες, συμβατικές εκμεταλλεύσεις, αλλά μπορούν να υποστηρίξουν και άλλες τάσεις στη γεωργία, όπως η οικογενειακή γεωργία και η βιολογική γεωργία. Ακόμη προσφέρουν τεράστια οφέλη για το περιβάλλον μέσω της αποτελεσματικότερης χρήσης του νερού και της βελτιστοποίησης των γεωργικών πρακτικών.
Η έξυπνη γεωργία δεν είναι απλά μια τεχνολογική εξέλιξη, όπως από το άροτρο πήγαμε στο τρακτέρ έτσι και η έξυπνη γεωργία είναι το μέλλον ένα κλειδί για έναν γεωργικό τομέα που εμπνέει σεβασμό, διαφάνεια και βιωσιμότητα στη συνείδηση του κάθε Έλληνα καταναλωτή και της κοινωνίας γενικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια