Το Κογκρέσο στις ΗΠΑ ενέκρινε την αποσύνδεση του TikTok από την byteDance τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Η Ανώτατη Βουλή των ΗΠΑ, η Γερουσία, έλαβε μια ιστορική απόφαση χθες, Τρίτη, ψηφίζοντας με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ ενός προτάγματος που απαιτεί από το TikTok να αποκόψει τους δεσμούς του με την μητρική εταιρεία ByteDance, καθώς και με την Κίνα γενικότερα, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή απαγόρευσή του στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έδωσε άμεσα τη σφραγίδα του στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο είχε ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το προηγούμενο Σάββατο. Αυτή η ενέργεια απορρέει από τις ανησυχίες περί δυνητικής παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των Αμερικανών χρηστών του TikTok ή ακόμη και παρακολούθησής τους από τις κινεζικές αρχές.

Ένας από τους πιο πολυαναφερθέντες στενούς συνεργάτες του προέδρου, ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, που ανήκει στον Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, δεν δίστασε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή. «Για χρόνια επέτρεπαν στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να ελέγχει μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στις ΗΠΑ και αυτό ήταν επικίνδυνα κοντόφθαλμο», δήλωσε.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει την υποχρεωτική πώληση της εφαρμογής από την κινεζική εταιρεία ByteDance, με το TikTok να κατηγορεί την πρωτοβουλία ως μια μορφή απαγόρευσης που παραβιάζει τα δικαιώματα των χρηστών του στην ελευθερία έκφρασης.

Παράλληλα, η ByteDance δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα τη θέση της σχετικά με την ψηφοφορία του Κογκρέσου, αλλά έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να αντισταθεί νομικά και να αναζητήσει τρόπους αναστολής της εφαρμογής του νόμου.

Η επικράτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Γερουσία, με ψήφους 79 υπέρ έναντι 18 κατά, συμπεριλαμβανομένου και του πακέτου βοήθειας προς το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό θεσμικό βήμα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2020, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε επιχειρήσει να αποκλείσει το TikTok από τη χώρα, αλλά η ενέργειά του είχε ανασταλεί από το δικαστικό σύστημα.

Το νέο νομοσχέδιο παρέχει στον Λευκό Οίκο ευρύτερες νομικές εξουσίες για να αντιμετωπίσει επιθέσεις και απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας από ξένες εφαρμογές.

Αν τεθεί σε ισχύ, η νέα νομοθεσία θα υποχρεώσει τη ByteDance να πουλήσει το TikTok εντός 12 μηνών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, η εφαρμογή θα αποκλειστεί από τα διαδικτυακά καταστήματα της Apple και της Google στις ΗΠΑ.


Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.