Ελέγξετε με 10 τρόπους εάν ένας ιστότοπος είναι νόμιμος ή προσπαθεί να σας εξαπατήσει


Ένας στους πέντε Έλληνες θα πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης κάθε χρόνο. Τα είδη διαδικτυακής απάτης συνεχίζουν να αυξάνονται κάθε χρόνο ειδικά με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης που την χρησιμοποιούν για απάτες. Για να προστατευθείτε δείτε ορισμένες συστάσεις που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν ένας ιστότοπος είναι νόμιμος ή προσπαθεί να σας εξαπατήσει. 


1. Κοιτάξτε προσεκτικά τη γραμμή διευθύνσεων και τη διεύθυνση URL


Δείτε προσεκτικά ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής κοιτάζοντας τη γραμμή διευθύνσεων (URL) για να δείτε εάν υπάρχει ένα "s " στη διεύθυνση URL στο τέλος, το οποίο θα πρέπει να μοιάζει με αυτό το " https ://" για αρχή ή έχει ένα σύμβολο κλειδώματος στο γραμμή διεύθυνσης. Αυτό δεν εγγυάται έναν ιστότοπο απάτης, αλλά δείχνει ότι ο κάτοχος του ιστότοπου χρησιμοποιεί ασφαλείς διαδικασίες κρυπτογράφησης για τη μεταφορά δεδομένων και την προστασία του από χάκερ.

2. Ελέγξτε ξανά το όνομα τομέα

Θα δείτε όπως πριν λίγους μήνες με την ΕΛΤΑ, οι απατεώνες να δημιουργούν «παρόμοια» ονόματα τομέα για να ξεγελάσουν τον χρήστη ώστε να πιστεύει ότι βρίσκεται σε έναν νόμιμο ιστότοπο, όπως για παράδειγμα το https://aelta.top/gr ή το https://www.acs0.gr/, κάνοντας καλαίσθητες τις ιστοσελίδες που μπορεί να μην παρατηρήσετε καν ότι είναι απάτη αφού είναι τόσο καλά στημένες. Ελέγχετε πάντα τη γραμμή διευθύνσεων για να δείτε εάν έχετε ανακατευθυνθεί σε έναν ιστότοπο που δεν είναι νόμιμος. 

3. Ελέγξτε την παρουσία της Εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι περισσότερες νόμιμες εταιρείες έχουν κάποια παρουσία και δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν βλέπετε τα εικονίδια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον ιστότοπό τους, δείτε αν όντως συνδέονται με ένα κανάλι κοινωνικών μέσων και ελέγξτε τις κριτικές της εταιρείας στην Google για παράδειγμα.

4. Ελέγξτε τη σελίδα επικοινωνίας 

Εξετάστε τις επιλογές επικοινωνίας με την εταιρεία. Εάν δεν βλέπετε πολλές επιλογές όπως (τηλέφωνο, email, ζωντανή συνομιλία ή φυσική διεύθυνση), τότε προχωρήστε με προσοχή. 

5. Αναζητήστε την ηλικία ενός ιστότοπου

Είναι εύκολο να αναζητήσετε την ηλικία ενός ιστότοπου. Η επαλήθευση της ηλικίας ενός ιστότοπου σάς παρέχει τη σιγουριά ότι λειτουργεί για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Οι απάτες και οι ψεύτικοι ιστότοποι έχουν συνήθως μικρή διάρκεια ζωής, καθώς ξεριζώνονται νωρίς και κλείνουν από νόμιμους ιδιοκτήτες επιχειρηματικών τοποθεσιών.  

Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα  μπορείτε να λάβετε πληροφορίες όπως ποιος είναι το όνομα τομέα που έχει καταχωριστεί πού βρίσκονται και πόσο καιρό είναι ενεργός ο ιστότοπος. 

6. Κακή γραμματική και ορθογραφία

Οι νόμιμοι ιστότοποι εταιρειών θα φροντίσουν πολύ να έχουν έναν ιστότοπο με επαγγελματική εμφάνιση. Τα υπερβολικά ορθογραφικά, τα σημεία στίξης και τα γραμματικά λάθη μπορεί να σημαίνει ότι ο ιστότοπος ανέβηκε γρήγορα. Μπορεί να συμβούν περιστασιακά τυπογραφικά λάθη σε έναν ιστότοπο, αλλά τα υπερβολικά σφάλματα μπορεί να σημαίνουν ότι δεν βρίσκεστε σε έναν νόμιμο ιστότοπο. 

7. Επαληθεύστε την Πολιτική απορρήτου του ιστότοπου

Οι νόμοι και οι κανονισμοί περί απορρήτου δεδομένων απαιτούν από τους περισσότερους ιστότοπους να παρέχουν στους επισκέπτες του ιστότοπου πολιτικές και διαδικασίες σχετικά με τον τρόπο συλλογής, χρήσης, προστασίας και αποθήκευσης των δεδομένων τους. Οι περισσότεροι ιστότοποι παρέχουν μια ιστοσελίδα ή σύνδεσμο προς ένα έγγραφο που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες. Αναζητήστε αυτές τις πληροφορίες και διαβάστε τις προσεκτικά προτού παρέχετε οποιαδήποτε πληροφορία ή κάνετε αγορές στο διαδίκτυο. 

8. Σαρώστε για ιούς

Μια περιστασιακή διαφήμιση ή αναδυόμενο παράθυρο μπορεί να προκύψει σε ορισμένους ιστότοπους, αλλά το υπερβολικό περιεχόμενο διαφήμισης που παρεμβαίνει στον έλεγχο του ιστότοπου σας ή σας ωθεί να κάνετε κλικ σε συνδέσμους για ανακατεύθυνση σε άλλους ιστότοπους μπορεί να υποδηλώνει απάτη ή μη ασφαλή ιστότοπο. 

Εδώ μπορείτε να βρείτε δωρεάν εργαλεία για σάρωση για ιούς, phishing, κακόβουλο λογισμικό και γνωστούς ιστότοπους απάτης:

9. Επιβεβαιώστε την αναφορά διαφάνειας του ιστότοπου με τεχνολογία Ασφαλούς περιήγησης της Google


Μπορείτε να επικολλήσετε μια διεύθυνση URL σε ένα πεδίο το οποίο στην συνέχεια σας παρέχει μια αναφορά σχετικά με το εάν μπορείτε να εμπιστευτείτε αυτόν τον ιστότοπο.

10. Μην παρασυρθείτε αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό

Ορισμένοι λιανοπωλητές μπορεί να παρέχουν μεγάλες εκπτώσεις τιμών σε προϊόντα για να μετακινήσουν το απόθεμα ή να προωθήσουν ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία, αν βρείτε έναν ιστότοπο που προσφέρει μια απίστευτη προσφορά, σκεφτείτε δύο ή και τρείς φορές πριν συνεχίσετε. Αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

Επίσης ελέγξτε αν πρόκειται για ψεύτικα καταστήματα (Fake shops) τα οποία μοιάζουν με γνωστές μάρκες αλλά περιέχουν μικρές παραλλαγές και πάντα να ελέγχετε τους Τρόπους πληρωμής και την πολιτική επιστροφή χρημάτων.


Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.