Καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για αποκατάσταση κατεστραμμένων αρχαίων επιγραφών από τον Έλληνα δημιουργό Γιάννης Ασαέλ
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει επανάσταση στον κόσμο μας με αμέτρητους τρόπους, από ιατρικές διαγνώσεις μέχρι αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης. Ένας τομέας που έχει πρόσφατα ωφεληθεί από την τεχνητή νοημοσύνη είναι η μελέτη των αρχαίων επιγραφών. Το Ithaca Model είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που όχι μόνο αποκαθιστά κατεστραμμένο κείμενο σε αρχαίες επιγραφές αλλά καθορίζει επίσης τον τόπο και την ημερομηνία προέλευσής τους. Είναι το πνευματικό τέκνο του Έλληνα εφευρέτη Γιάννη Ασσαέλ, ενός 31χρονου Staff Research Scientist στο Google DeepMind, ο οποίος έχει βάλει τη χώρα μας στο εξώφυλλο του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού Nature.
Η γοητεία του Ασσαέλ με την τεχνολογία και την επίλυση προβλημάτων ξεκίνησε από νεαρή ηλικία. Πιστεύει ότι η τεχνολογία μπορεί να αυτοματοποιήσει την επίλυση προβλημάτων, ιδιαίτερα για κοινωνικά ζητήματα. Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης διεύρυναν περαιτέρω τις ευκαιρίες του να επιτύχει αυτές τις λύσεις. Μέσα από την Ithaca Model θέλει να δημιουργήσει καινοτομίες με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Οι αρχαιοελληνικές επιγραφές αποτελούν κρίσιμο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, προσφέροντας μια λεπτομερή εικόνα της Μεσογείου πριν από περισσότερα από 2.500 χρόνια. Έχουν υποστεί επανειλημμένες ζημιές και μερικές φορές έχουν μετακινηθεί από την αρχική τους θέση, καθιστώντας τη μελέτη τους δύσκολη και χρονοβόρα. Οι σύγχρονες τεχνικές γνωριμιών δεν είναι εφαρμόσιμες σε αυτά τα υλικά, όπου έρχεται το μοντέλο Ithaca.
Η Ithaca είναι το πρώτο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που αποκαθιστά κατεστραμμένες επιγραφές, προσδιορίζει τον τόπο γραφής και χρονολογεί κείμενα, γραμμένα πριν από 2500 χρόνια, εντός 30 ετών από το εύρος ημερομηνιών που δίνουν οι ιστορικοί. Το πιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα της έρευνας του Ασσαέλ είναι η βελτίωση της απόδοσης των ιστορικών όταν χρησιμοποιούν την Ithaca. Οι επιδόσεις των ιστορικών αυξήθηκαν από 25% σε 72%, ξεπερνώντας τις επιδόσεις της ίδιας της Ιθάκης, καταδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας ανθρώπου-AI στη μελέτη της ιστορίας.
Το Μοντέλο της Ιθάκης έχει ήδη υιοθετηθεί από ιστορικούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου έχει χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση πάνω από 500 διαφορετικών κειμένων. Έχει επίσης εισέλθει σε τουλάχιστον δύο σχολεία στο Βέλγιο, όπου περισσότεροι από 180 μαθητές το χρησιμοποιούν ως μέρος ενός μαθήματος που συνδυάζει την ιστορία με την τεχνητή νοημοσύνη. Τα θετικά σχόλια των ειδικών έχουν τροφοδοτήσει τα επόμενα βήματα του Ασσαέλ και το μοντέλο του αναμένεται να φέρει επανάσταση στη μελέτη των αρχαίων επιγραφών.
Το Μοντέλο της Ιθάκης πήρε το όνομά του από την Οδύσσεια, με την έννοια της επιστροφής κάποιου στην καταγωγή του. Χρειάστηκε πολύς δρόμος για να αναπτυχθεί το μοντέλο, αλλά τώρα βοηθάει στο να έρθουν πιο κοντά οι θετικές και οι ανθρωπιστικές επιστήμες. Η έρευνα του Ασσαέλ έχει βάλει την Ελλάδα στο εξώφυλλο του Nature, του πιο διακεκριμένου επιστημονικού περιοδικού, και το έργο του αποτελεί πηγή έμπνευσης για ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Ως ερευνητής, πιστεύει ότι είναι καθήκον του να δημιουργεί έχοντας κατά νου το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς και ευθύνης, και το έργο του αντανακλά αυτή την πεποίθηση.
Το Μοντέλο της Ιθάκης και ο Έλληνας δημιουργός του, Γιάννης Ασσαέλ, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ορόσημο στη μελέτη των αρχαίων επιγραφών. Η δουλειά τους καταδεικνύει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων και υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας ανθρώπου-AI για την επίτευξη καινοτομιών. Το μοντέλο Ithaca είναι μια απόδειξη της δημιουργικότητας, της κατανόησης και των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων του Ασσαέλ, και το έργο του είναι βέβαιο ότι θα εμπνεύσει την επόμενη γενιά ερευνητών.
Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Like, tweet για να συνεχίσω.
Δεν υπάρχουν σχόλια