Η παρακολούθηση σημείων ηλεκτρικής φόρτισης έγινε εύκολη με την εφαρμογή reCharge από την Ελληνική Κυβέρνηση


Η ελληνική κυβέρνηση κυκλοφόρησε μια νέα εφαρμογή για κινητά με την ονομασία «reCharge», που αναπτύχθηκε από τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η εφαρμογή, η οποία χρηματοδοτήθηκε 100% από το Recovery and Resilience Fund, είναι πλέον διαθέσιμη για λήψη τόσο στο Google Play όσο και στο Apple Store, καθώς και από την ιστοσελίδα gov.gr.

Ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά της εφαρμογής είναι ο διαδραστικός χάρτης που επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν σημεία φόρτισης σε πραγματικό χρόνο. Αυτά τα σημεία φόρτισης διασυνδέονται με το Μητρώο Διαχειριστών Υποδομής και Αγοράς Ηλεκτρικής Κινητικότητας (MYFAI) και παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία του διαχειριστή, τη διαθεσιμότητα, τον αριθμό των καταστημάτων και τον τύπο του φορτιστή. Από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας της η εφαρμογή κατέβηκε σε περισσότερους από 1.000 ενδιαφερόμενους μέχρι τώρα.

Εμφανίζονται ήδη δεδομένα από 360 σημεία που ανήκουν σε 32 φορείς, αλλά δεν εμφανίζονται ακόμη όλοι οι σταθμοί και όλοι οι χειριστές υποδομής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Βέβαια σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο όλοι οι προσβάσιμοι στο κοινό σταθμοί φόρτισης θα εμφανίζονται στον διαδραστικό χάρτη που λειτουργεί στην πλατφόρμα και στην εφαρμογή του MYFAI έως τις αρχές Ιουνίου 2023.

Τα δεδομένα της εφαρμογής "reCharge" ανανεώνονται αυτόματα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο κάθε 6 λεπτά και δεν εξαρτώνται από ενημερώσεις που συνεισφέρουν οι χρήστες της εφαρμογής. Το επόμενο βήμα είναι οι εφαρμογές εθνικών μητρώων που εποπτεύονται από το κράτος να αντικαταστήσουν σταδιακά τις εταιρικές εφαρμογές και να διασυνδεθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προβλέπεται επίσης στον σχεδιασμό να συμπεριληφθούν σταθμοί ανεφοδιασμού με άλλα είδη καυσίμων, όπως το υδρογόνο.

Επιπλέον, η εφαρμογή reCharge θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης, καθώς είναι η πρώτη ολοκληρωμένη εφαρμογή ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τη διαχείριση πληρωμών, αναμένεται να προχωρήσει η ανάπτυξη σχετικών λειτουργιών στην εφαρμογή reCharge και οι αναβαθμίσεις ή αντικαταστάσεις φορτιστών με πιο εξελιγμένους που θα διαθέτουν αναγνώστες «έξυπνων καρτών» και δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών από αντίστοιχες εφαρμογές και συσκευές. Το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η εκκαθάριση των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού συστήματος είναι σίγουρα ένα πεδίο συζήτησης στα τμήματα κοστολόγησης και μάρκετινγκ των παρόχων, καθώς η δραστηριότητα ανάπτυξης δικτύου φορτιστών εξακολουθεί να θεωρείται ζημιογόνος και στις περισσότερες αγορές επιδοτείται από τις κρατικές αρχές.

Να πω ότι η εφαρμογή «reCharge» είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα είναι επωφελής για τους ιδιοκτήτες ή χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίοι θα μπορούν εύκολα να εντοπίζουν και να έχουν πρόσβαση στα σημεία φόρτισης. Καθώς η εφαρμογή συνεχίζει να εξελίσσεται, αναμένεται ότι θα προστεθούν πρόσθετες λειτουργίες και βελτιώσεις για να κάνουν την ηλεκτρική κινητικότητα ακόμα πιο προσιτή και βολική για όλους.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.