Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ψηφιακές άδειες οδήγησης για να απλοποιήσει την αναγνώριση σε όλη την ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει αρκετές προτάσεις για την εισαγωγή ψηφιακών αδειών οδήγησης. Η κίνηση αυτή αναμένεται να απλοποιήσει τη διαδικασία αναγνώρισης των διπλωμάτων μεταξύ των κρατών της ΕΕ, καθιστώντας ευκολότερη την αντικατάσταση, την ανανέωση ή την ανταλλαγή τους.

Η υλοποίηση των ψηφιακών διπλωμάτων είναι ένα πολύπλοκο έργο, καθώς πρέπει να υπάρχει συναίνεση ως προς τις προδιαγραφές τους όσον αφορά τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ότι οι ψηφιακές άδειες οδήγησης θα μπορούσαν να είναι μια επιλογή μετά από μια περίοδο προσαρμογής. Τα υπάρχοντα διπλώματα δεν θα καταργηθούν σταδιακά και οι οδηγοί θα μπορούν να τα διατηρήσουν εάν το επιθυμούν.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να διευκολύνει τους αλλοδαπούς να οδηγούν στην ΕΕ εξαλείφοντας την ανάγκη να επαναλάβουν την εκπαίδευσή τους και να υποβληθούν σε διαδικασία εξέτασης για την απόκτηση άδειας οδήγησης. Αυτή η αλλαγή προορίζεται να ωφελήσει άτομα από ορισμένες χώρες που δεν θα χρειάζεται πλέον να ολοκληρώσουν εκπαίδευση και να περάσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν άδεια οδήγησης.

Οι προτάσεις της Επιτροπής επικεντρώνονται επίσης στη βελτίωση της ασφάλειας με την ανανέωση της εκπαίδευσης των οδηγών και τη διετής δοκιμαστική περίοδο για τους αρχάριους οδηγούς. Οι εξετάσεις θα μπορούσαν να ενημερωθούν για την αξιολόγηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που σχετίζονται με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού και άλλες αυτοματοποιημένες τεχνολογίες.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να καταστήσει υπεύθυνους τους οδηγούς για διασυνοριακές παραβάσεις, καθώς πολλοί μένουν ατιμώρητοι λόγω της μη αναγνώρισης των παραβατών ή της μη υποβολής του ποσού του προστίμου. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να παραχωρηθεί στις αρχές πρόσβαση στα εθνικά μητρώα αδειών οδήγησης για την κάλυψη των ποσών των παραβιάσεων, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και άλλα.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στοχεύουν στην απλοποίηση της διαδικασίας απόκτησης άδειας οδήγησης, στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και στην ανάληψη ευθύνης των οδηγών για τις πράξεις τους. Ενώ η εφαρμογή των ψηφιακών διπλωμάτων μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, τα πιθανά οφέλη είναι πολλά, γεγονός που την καθιστά μια αξιόλογη προσπάθεια.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.