Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης ανιχνεύει τον καρκίνο του προστάτη πριν εμφανιστούν συμπτώματα


Γνωρίζετε ότι η πρόληψη γενικά σώζει ζωές, αλλά θα πάμε συγκεκριμένα στο κομμάτι του ανδρικού πληθυσμού με όπου με συχνό έλεγχο της υγείας τους θα μπορέσει να αποτρέψει την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Ερευνητές από το Πανεπιστημίου RMIT και του νοσοκομείου St Vincent στην Μελβούρνη της Αυστραλίας δημιούργησαν ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο από τα λεγόμενα τους θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον καρκίνο του προστάτη σε ασθενείς, πριν καν εμφανιστούν τα συμπτώματα.


Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας τύπος όγκου με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στους ηλικιωμένους: το 90% των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται σε άτομα άνω των 65 ετών και η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 75 έτη , σύμφωνα με δεδομένα που συλλέγονται από την Ισπανική Εταιρεία Ογκολογίας Ιατρικής (SEOM).



Η διαδικασία γίνετε μέσω αξονικής τομογραφίας αλλά επειδή εκπέμπει υψηλή ακτινοβολία οι ερευνητές εκπαίδευσαν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν ώστε να αναζητά τις ενδείξεις στις σαρώσεις. Εξέτασαν πολλά και διάφορα αποτελέσματα ασθενών που είχαν υποβληθεί σε αξονική τομογραφία που ήταν συμπτωματικοί με και χωρίς καρκίνο. Στη συνέχεια εκπαίδευσαν το σύστημα σχετικά με το πώς να αναζητά την ασθένεια με βάση αυτά τα αποτελέσματα, καθώς και πού ακριβώς να ψάξουν. Με την πάροδο του χρόνου, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βελτίωσε την ακρίβειά του μάθαινε και μπορούσε να εντοπίσει ακόμη και τις μικρότερες «ανωμαλίες».

Σύμφωνα με τον ερευνητή, ο Ruwan Tennakoon ο οποίος ανέφερε:

Έχουμε εκπαιδεύσει το σύστημα μας για να δούμε τι δεν μπορεί να κάνει το ανθρώπινο μάτι, με σκοπό να εντοπίσει τον καρκίνο του προστάτη μέσω τυχαίας ανίχνευσης. Είναι σαν να εκπαιδεύεις ένα σκύλο sniffer - μπορούμε να διδάξουμε το σύστημα να βλέπει πράγματα που δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας, με τον ίδιο τρόπο που ένα σκυλί μπορεί να μυρίζει πράγματα που εμείς δεν μπορούμε.

Είναι μια τεχνολογία που «μπορεί, και μάλιστα έχει εφαρμοστεί, σε άλλους τομείς της επιστήμης και της ιατρικής», λέει ο John Thangarajah για αυτό το περιοδικό. Αυτό το εργαλείο θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε εξοπλισμό διαγνωστικής απεικόνισης όπως η μαγνητική τομογραφία και τα μηχανήματα οστικής πυκνότητας.

Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσετε τον αλγόριθμο με αξονικές τομογραφίες άλλων μηχανημάτων και περιοχών του σώματος.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 
Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.