Το πρώτο ξύλινο πάτωμα για το σπίτι σας παράγει ρεύμα απλά περπατώντας σε αυτό

Ερευνητές από την Ελβετία υπόσχονται ότι σε λίγα χρόνια ένα ειδικό ξύλινο πάτωμα θα εγκαθίσταται και θα παράγει ρεύμα για το σπίτι σας απλά περπατώντας σε αυτό. Θα υπάρχει μια μπαταρία ηλεκτρισμού ή οποία θα τροφοδοτεί λάμπες LED στο σπίτι σας. Ο Γκουίντο Παντσαράζα, καθηγητής Επιστήμης των Υλικών του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) στη Ζυρίχη και η ομάδα του κατασκεύασαν μια νανογεννήτρια που επιτρέπει στο ξύλο να δημιουργεί ηλεκτρική ενέργεια από τα βήματα στο πάτωμα, εκμεταλλευόμενο κάτι που ονομάζεται «τριβοηλεκτρικό φαινόμενο». Μάλιστα ο ίδιος αναφέρει:


Το ξύλο είναι επικαλυμμένο με σιλικόνη και διαθέτει ενσωματωμένους νανοκρυστάλλους, αποτελώντας μια συσκευή με 80 φορές μεγαλύτερη αποδοτικότητα από ένα απλό ξύλο πατώματος και παράγοντας αρκετό ρεύμα για να τροφοδοτεί λάμπες LED, μέχρι και μικρές ηλεκτρονικές συσκευές


Η λειτουργία του είναι η εξής τοποθέτησαν το ξύλο ανάμεσα σε δυο ηλεκτρόδια και στη συνέχεια με βάση το λεγόμενο τριβοηλεκτρικό φαινόμενο το πάτωμα φορτίζεται ηλεκτρικά από την πίεση που προέρχετε από τα πόδια των ανθρώπων. Μεταφέρονται τα παραγόμενα φορτία από το ένα αντικείμενο στο άλλο, παράγοντας ηλεκτρισμό.

Ο επικεφαλής ερευνητής Παντσαράζα σημειώνει

Είναι πιο απλό απ’ ότι ακούγεται», «γιατί το ξύλο είναι βασικά τριβο-ουδέτερο. Αυτό σημαίνει πως δεν έχει πραγματική τάση να αποκτά ή να χάνει ηλεκτρόνια, πράγμα που περιορίζει την ικανότητά του να παράγει ηλεκτρισμό. Έτσι, η πρόκληση είναι η δημιουργία ενός ξύλου που είναι ικανό να ελκύει και να χάνει ηλεκτρόνια

Τι είδος ξύλου όμως χρησιμοποιείτε;

Έπειτα απ΄πολλές δοκιμές ξύλου κατέλληξαν στο έλατο.

το οποίο έχει την μεγαλύτερη ικανότητα να μετατρέπεται σε μια ιδιόμορφη «νανογεννήτρια», όπως λένε οι ερευνητές, 

εμφανίζει μια σταθερή παραγωγή ηλεκτρισμού για έως 1.500 κύκλους φόρτισης.

Τα διάφορα πειράματα του ΕΤΗ της Ζυρίχης ότι η επιφάνεια ενός ξύλου όσο ένα χαρτί μπορεί να παράγει ρεύμα ικανό να τροφοδοτήσει με επιτυχία της λάμπες LED ενός σπιτιού αλλά και μικρές συσκευές ιδανικά για την δημιουργία πράσινης ενέργειας στα έξυπνα σπίτια του μέλλοντος.  

Ο στόχος της ομάδας είναι να δημιουργήσουν χημικές επιστρώσεις που θα είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον και εύχρηστες ώστε να διευκολυνθούν οι πρακτικές εφαρμογές του.

Ο Παντσαράζα αναφέρει, ο απώτατος στόχος μας είναι να κατανοήσουμε πλήρως τις δυνατότητες του ξύλου και να επιτρέψουμε έτσι στο συγκεκριμένο υλικό να αποκτήσει νέες ιδιότητες και εφαρμογές που θα είναι κατάλληλες για τα μελλοντικά βιώσιμα κτίρια.

Ακόμη ένας κινέζος επιστήμονας υποστήριξε ότι μπορεί να φορτιστή το πάτωμα και με αιολική ενέργεια.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 
Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.