Επιστήμονες από την Η.Π.Α. δημιούργησαν μικροσκοπικά ζωντανά ρομπότ με την ονομασία Xenobot 2.0.


Είναι τα λεγόμενα ζωντανά ρομπότ τα οποία δεν χρειάζονται μύες για να κινηθούν και διαθέτουν ακόμα και δυνατότητα μνήμης, μπορούν να αυτοσυναρμολογούν ένα σώμα από απλά κύτταρα βατράχου. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, αυτά τα κύτταρα ρομπότ μπορούν να δουλεύουν μαζί σε σμήνη τα οποία κινούνται γρήγορα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής,ζουν τρεις έως επτά ημέρες περισσότερο από την πρώτη έκδοση των ρομπότ αυτών, ακόμη μπορούν να θεραπεύονται εάν καταστραφούν. Το σχήμα τους είναι σφαιρικό με μικρές τριχοειδείς προεκβολές που είναι σαν «πόδια» ή «προπέλες» κίνησης.Επίσης το σώμα τους είναι πλήρως βιοδιασπώμενο όταν «πεθαίνουν».

Ο Michael Levin, καθηγητής βιολογίας Tufts δήλωσε

«Βλέπουμε την αξιοσημείωτη πλαστικότητα των κυτταρικών συλλογών, που χτίζουν ένα στοιχειώδες νέο «σώμα » που είναι αρκετά διαφορετικό από την προεπιλογή τους - σε αυτήν την περίπτωση, έναν βάτραχο - παρά το ότι έχει ένα εντελώς φυσιολογικό γονιδίωμα"

Στο μέλλον και θα αναλαμβάνουν διάφορες δουλειές σε διαφορετικά περιβάλλοντα που μπορούν να βοηθήσουν όπως π.χ. το καθάρισμα των μικροπλαστικών ή άλλων ρύπων και σκουπιδιών από την ξηρά και τη θάλασσα όπως ανάφερε ο Bongard, καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στο Κολέγιο Μηχανικών και Μαθηματικών Επιστημών.

Τα Xenobot έχουν πάρει το όνομά τους από το είδος βατράχου Xenopus laevis, από τα έμβρυα του οποίου προέρχονται τα κύτταρά τους.Τα Xenobot διαφέρουν επειδή είναι μορφές αυτοδημιούργητες μόνο από κύτταρα, δεν έχουν νευρώνες και δεν μπορούν να θεωρηθούν ζώα.

.

 Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Like,tweet για να συνεχίσω. Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.