Τεχνητή νοημοσύνη (AI) καθορίζει αν είστε ο σωστός υποψήφιος για την θέση εργασίας ή όχι


 Η τεχνολογία κάνει μεγάλα άλματα σε όλους σχεδόν τους τομείς δεν θα μπορούσε να λείπει από τον τρόπο πρόσληψης ατόμων σε μια δουλειά.Η Κλασική διαδικασία που όλοι ξέρετε γίνετε ως εξής στέλνει ο ενδιαφερόμενος το βιογραφικό του online μέσω email ή μιας ηλεκτρονικής φόρμας στον ενδιαφερόμενο φορέα το βλέπει ο αρμόδιος για την θέση αυτή και σας παίρνει ένα τηλέφωνο για να μιλήσετε από κοντά ή να γίνει μια βιντεοκλήση σε κάποια πλατφόρμα. Στη συνέχεια κρίνει ο αρμόδιος αν κάνετε για την θέση ή όχι ή σας βάζει στην αναμονή προκειμένου να δει και άλλους ενδιαφερόμενους έτσι ώστε να καταλήξει στον καλύτερο για την συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Ξεχάστε ότι ξέρατε που λέει και ένας γνωστός σεφ καθώς σύμφωνα με το BBC μια επαγγελματίας δημοσιογράφος είχε κάνει πρόσφατα αίτηση για νέα δουλειά, στο πρώτο μέρος της διαδικασίας πρόσληψης ο εκδότης την έβαλε να παίξει μια σειρά απλών διαδικτυακών παιχνιδιών από το σπίτι της. Τα παιχνίδια αυτά περιείχαν γρήγορη μέτρηση του αριθμού των κουκκίδων σε δύο κουτιά, διόγκωση ενός μπαλονιού πριν εκραγεί για να κερδίσει χρήματα και αντιστοίχιση συναισθημάτων με τις εκφράσεις του προσώπου.  Την αξιολόγηση στη συνέχεια αναλάμβανε ένα σύστημα λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (AI) αξιολόγησε την προσωπικότητα της και στη συνέχεια εμφάνισε ότι πέρασε ή όχι τις δοκιμασίες,  η ίδια επισήμανε ότι 

«Κανένας άνθρωπος δεν έριξε μια ματιά» στη συνέχεια είπε «είναι δίκαιο μόνο ένας υπολογιστής να δέχεται ή να απορρίπτει την αίτηση εργασίας μας; »

«Καλώς ήλθατε στον ταχέως αναπτυσσόμενο κόσμο της πρόσληψης AI (Artificial Intelligence – Tεχνητή Νοημοσύνη)»


Αυτό το σύστημα προσλήψεις με την τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζετε όλο και περισσότερο σε πολλές εταιρίες κτλ. Όπου μάλιστα έχει αυξηθεί και η ζήτηση εν μέσω πανδημίας τέτοιων συστημάτων.Η ίδια η δημοσιογράφος σημειώνει ότι

«Το λογισμικό στρατολόγησης - εργοδότησης  AI που με έβαλε στην παραπάνω δοκιμή παρέχεται από μια εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, την Pymetrics. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις σας σε αυτές, έχουν σχεδιαστεί για να αξιολογήσουν διάφορες πτυχές της προσωπικότητας και της νοημοσύνης ενός ατόμου που αναζητά εργασία, όπως η ανοχή κινδύνου και πόσο γρήγορα ανταποκρίνεστε σε καταστάσεις»


Ή όπως το θέτει η Pymetrics, "για να μετρήσουμε με ακρίβεια τις γνωστικές και συναισθηματικές ιδιότητες σε μόλις 25 λεπτά".

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιείτε από πολλές πολυεθνικές εταιρίες όπως τα McDonald's,Kraft Heinz,PWC,LIDL τράπεζα JP Morgan κ.α.Στη συνέχεια ακολουθεί μια συνέντευξη με ένα άτομο του ανθρώπινου δυναμικού αν περάσετε.

«Πρόκειται για τη βοήθεια των εταιρειών να επεξεργαστούν μια πολύ ευρύτερη ομάδα [των αιτούντων] και τη λήψη ενδείξεων ότι κάποιος θα είναι επιτυχής σε μια δουλειά»,  
«Όλοι θέλουν τη σωστή δουλειά και να προσλαμβάνουν το σωστό άτομο. Δεν ωφελεί κανέναν για τον αγώνα. Η προσπάθεια χρήσης αυτών των συστημάτων AI με έξυπνους τρόπους είναι προς όφελος όλων».Αναφέρει η ιδρυτής της Pymetrics, Frida Polli.


Υπάρχει επίσης ένα άλλο λογισμικό πρόσληψης τεχνητής νοημοσύνης (AI), είναι το HireVue με έδρα τη Γιούτα. Το σύστημα AI καταγράφει το βίντεο των υποψηφίων οι οποίοι απαντούν σε ερωτήσεις συνέντευξης μέσω της κάμερας και του μικροφώνου του υπολογιστή τους. Στη συνέχεια ο ήχος μετατρέπεται σε κείμενο και το λογισμικό AI αναλύει για λέξεις κλειδιά. Η εταιρία αργότερα μπορεί να αφήσει το σύστημα να απορρίψει ή να επιλέξει τους υποψηφίους χωρίς καμία απολύτως ανθρώπινη παρέμβαση για μια συνέντευξη βίντεο με έναν πραγματικό άνθρωπο του ανθρώπινου δυναμικού. Η εταιρία HireVue λέει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε πραγματοποίησε συνολικά 12 εκατομμύρια συνεντεύξεις, εκ των οποίων το 20% πραγματοποιήθηκε μέσω του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (AI). Το υπόλοιπο 80% ήταν με έναν ανθρώπινο ερευνητή στο άλλο άκρο μιας οθόνης βίντεο. Το συνολικό ποσοστό έχει πλέον αυξηθεί στα 19 εκατομμύρια, με το ίδιο ποσοστό διαχωρισμού.
 
Σε μια έκθεση από το 2019 ανέφερε ότι αυτή είναι η αύξηση της χρήσης της AI θα αντικαταστήσει το 16% των θέσεων εργασίας στον τομέα των προσλήψεων πριν από το 2029.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Like,tweet για να συνεχίσω. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.