Sono sion: Το πρώτο ηλιακό - ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής


Στο εργοστάσιο του Τρολχάταν της πρώην Saab,κατασκευάστικε πέρσι το συγκεκριμένο ηλιακό αυτοκίνητο Sion της νεοφυούς γερμανικής επιχείρησης Sono Motors που έχει έδρα το Μόναχο το οποίο σχεδίασε και κατασκευάζει η ίδια στη Σουηδία.Η παραγωγή του έχει είδη ξεκινήσει αρχικά θα κατασκευαστούν 260.000 οχήματα με 12,600 προπαραγγελίες με προκαταβολή μαζί με την τιμή του οχήματος να είναι στις 25.500 ευρώ.Στην Ελλάδα φυσικά όπως γίνετε σχεδόν πάντα η τιμή είναι μεγαλύτερη λόγω των φόρων. Φέρει το διακριτικό SEV, που σημαίνει Solar Electric Vehicle δηλαδή είναι ένα όχημα που αντλεί ηλεκτρική ενέργεια από τα πάνελ του, εκτός από τη φόρτιση της μπαταρίας.


Ανήκει στην μικρομεσαία κατηγορία με αυτονομία 255 χιλιομέτρων, η οποία θεωρείται πολύ μεγάλη για ένα ηλιακό μοντέλο παραγωγής, με 248 ηλιακά πάνελ τα οποία καλύπτουν επιφάνεια 7,5 τετραγωνικών μέτρων του αμαξώματος και φορτίζονται από καθαρή δωρεάν ηλιακή ενέργεια που χαρίζει περίπου 34 χιλιόμετρα ημερησίως ενώ αν υπάρχει συννεφιά δίνει 15 χιλιόμετρα σε τυπικές γερμανικές ηλιακές συνθήκες.Με μπαταρία των 34kWh επειδή φορτίζεται και από πρίζα οι οποία δίνει τα 255 χιλιόμετρα αυτονομίας.Ακόμη σε ταχυφορτιστή το 80% της ενέργειας το δέχεται σε μόλις μισή ώρα και από οικιακή πρίζα μια πλήρης φόρτιση θα έχετε σε 13 ώρες.Η μέγιστη ισχύς του Sion, αγγίζει τα 120 kW ή 161 ίπποι, με ροπή 270 Nm και τελική ταχύτητα 140 χλμ./ώρα, 0-100 χλμ/ώρα τα κάνει σε 9 δευτερόλεπτα. Στο εσωτερικό θα βρείτε οθόνες 10" και 7" ιντσών για τις λειτουργείες του, σύστημα φιλτραρίσματος του αέρα για καθαρότερο αέρα μέσα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου από βρύα η οποία φωτίζετε μέσω κρυφού φωτισμού. Στο πορτ παγκαζ θα βρείτε χωρητηκότητα 650 λίτρων.


Έχετε ακόμη την δυνατότητα να φορτίζετε και άλλες συσκευές αφού διαθέτη πρίζα τύπου schuko, ακόμη μπορεί να φορτίζει και άλλα διάφορα ηλεκτρικά οχήματα μέσω τις εφαρμογής για κινητά (goSono) όπου επίσης μπορείτε να δείτε πολλές πληροφορίες του αυτοκινήτου μπαταρία,προβλήματα κτλ..Επίσης διαθέτει και ένα προηγμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας που προσφέρει επιπλέον φόρτιση στις μπαταρίες κατά το φρενάρισμα.


 

Ζυγίζει μόλις 750 κιλά έχουν χρησιμοποιηθεί ελαφρά αλλά ανθεκτικά υλικά.Κατά την κατασκευή του μάλιστα χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές. Η Sono κυκλοφόρησε τα πρωτότυπα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 λίγο αργότερα από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά για παραγωγή θα το δούμε στις αρχές του 2022.

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης στην CES 2021

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.