Δεν είναι δυνατή η ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της απομόνωσης πυρήνα των Windows 11


Η απομόνωση πυρήνα είναι ένα κρίσιμο μέτρο ασφαλείας που μπορεί να προστατεύσει το σύστημα του υπολογιστή σας από κακόβουλο λογισμικό και άλλες επιβλαβείς επιθέσεις. Αυτό το επιτυγχάνει απομονώνοντας κρίσιμες διεργασίες σε εικονικό περιβάλλον, προστατεύοντάς τις από το λειτουργικό σύστημα της συσκευής σας και άλλες διαδικασίες.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της απομόνωσης του πυρήνα είναι η ακεραιότητα της μνήμης, μια δυνατότητα που είναι επίσης γνωστή ως Ακεραιότητα Προστατευμένου Κώδικα (HVCI). Η ακεραιότητα της μνήμης είναι απαραίτητη για την αποτροπή κακόβουλων προγραμμάτων από την εκμετάλλευση προγραμμάτων οδήγησης χαμηλού επιπέδου για να παραβιάσουν τον υπολογιστή σας. Με αυτή τη δυνατότητα, καθίσταται σχεδόν αδύνατο για τους χάκερ να εισάγουν κακόβουλο κώδικα σε εξαιρετικά ασφαλείς διαδικασίες.

Λάβετε προληπτικά μέτρα για την προστασία του συστήματός σας, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να πέσετε θύματα κυβερνοεπιθέσεων και άλλων μορφών ψηφιακών απειλών.

Αυτό το πρόβλημα εμφανίζετε οπτικά συνήθως στο κρυφό μενού εικονιδίων στην γραμμή εργασιών των Windows ασφάλεια των Windows με την ένδειξη του κίτρινου τριγώνου. Κάνοντας κλικ εκεί πηγαίνετε στις ρυθμίσεις ασφαλείας των Windows.

Συνήθως αυτό το προβλημα οφείλετε σε περιορισμούς πρόσβασης που μπορεί να προκληθούν από τον αποκλεισμό προγραμμάτων οδήγησης τρίτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες πρόσβασης σε ορισμένους πόρους. Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, θα λάβουμε μέτρα για την κατάργηση του προβληματικού προγράμματος οδήγησης τρίτου κατασκευαστή, θα παρέχουμε δύο πιθανές λύσεις για την επίλυση του προβλήματος και, τελικά, την επίλυση του προβλήματος.

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση απομόνωσης πυρήνα των Windows 11

Υπάρχουν δύο τρόποι που θα αναλύσουμε στην συνέχεια. 

Πρέπει να απεγκαταστήσουμε τα πρόγραμματα οδήγησης τρίτου μέρους με τη γραμμή εντολών.

Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις ➜ Ασφάλεια συσκευής , κάτω από την Απομόνωση πυρήνα στην Ακεραιότητα μνήμης θα δείτε την επιλογή απενεργοποιημένη, ενεργοποιήστε την και κάνοντας κλικ Έλεγχος μη συμβατών προγραμμάτων οδήγησης θα σας εμφανίσει κάποια προγράμματα τρίτων με την κατάληξη .sys αυτά είναι που ευθύνονται για αυτό το πρόβλημα. Για κάθε χρήστη μπορεί να του εμφανίζουν διαφορετικά προγράμματα και ο αριθμός αυτών να είναι διαφορετικός. Έχοντας αυτό το παράθυρο ανοιχτό πηγαίνουμε στα παρακάτω βήματα.

1. Πηγαίνετε στην έναρξη των Windows ➜ Windows PowerShell(Διαχειριστής), θα σας εμφανίσει την γραμμή εντολών με Δικαιώματα διαχειριστή.

2. Εμφανίστε την λίστα των προγραμμάτων οδήγησης τρίτων πληκτρολογώντας την εντολή ή κάνοντας την αντιγραφή και επικόλληση 

dism /online /get-drivers /format:table

3. Στη συνέχεια θα πρέπει να διαγράψουμε αυτά τα προγράμματα με την κατάληξη .sys όπως εμφανίζονται παραπάνω.

4. Αυτό θα το κάνουμε με την εντολή 

pnputil /delete-driver Δημοσιευμένο όνομα /uninstall /force

Εκεί που υπάρχουν οι λέξεις  "Δημοσιευμένο όνομα" διαγράψτε τες και εκεί είναι που βάζετε το όνομα του προγράμματος του τρίτου κατασκευαστή.

Για παράδειγμα το πρόγραμμα με κάταληξει 1234.sys το εντοπίζουμε στην λίστα oem1234.inf πληκτρολογούμε/αντιγράφουμε 

pnputil /delete-driver oem1234.inf /uninstall /force και στη συνέχεια πατάτε Enter

Αν το κάνετε με επιτυχία θα σας εμφανίσει 

Driver package unistalled. 

Driver package unistalled successfully.

Προσοχή στο όνομα και όχι η κατάληξη πρέπει να είναι ίδια, και το κάνετε αυτό σε κάθε πρόγραμμα τρίτου που έχετε.

Διαγραφή προγραμμάτων οδήγησης τρίτων με την εφαρμογή Autoruns

Υπάρχει και ένας δεύτερος τρόπος με την εφαρμογή Autoruns (Autoruns.zip) την κατεβάζετε και "τρέχετε" το Autoruns64.exe. Στην συνέχεια κάντε κλικ στην καρτέλα Drivers και εντοπίζετε το πρόγραμμα οδήγησης που θέλετε να διαγράψετε κάνετε δεξί κλικ και διαγραφή. (Συνήθως είναι με κόκκινο αλλά δεν είναι πάντα).  


Προτείνονται οι δύο αυτοί τρόποι επειδή κάποιες φορές δεν εμφανίζονται στην λίστα τις γραμμής εντολών ή στην εφαρμογή Autoruns τα προγράμματα τρίτων, αν δεν εμφανιστούν δηλαδή με τον ένα τρόπο σίγουρα θα εμφανιστούν με τον άλλο.


Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.