To SMS στην αρχαία Ελλάδα με τον «υδραυλικό τηλέγραφο» του Αινεία


Υπήρχαν πολλοί μέθοδοι επικοινωνίας για μεγάλες αποστάσεις στην αρχαία Ελλάδα ένας από αυτούς που θα αναλύσουμε παρακάτω είναι ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία του Τακτικού. Ο Αινείας ήταν συγγραφέας και το 350 π.Χ εφηύρε τον υδραυλικό τηλέγραφο, γρήγορη μετάδοση έτοιμων μηνυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις, ήτανε από τους πρώτους που παρείχαν οδηγό για τις στρατιωτικές επικοινωνίες οπού με τη χρήση αυτών προέβλεπαν πιθανές εισβολές. Υπήρχαν βλέπετε περιορισμοί που δεν άρεσαν στον Αινεία όπως οι επικοινωνία με δάδες και φάρους, υπήρχε ενημέρωση μπορούσαν να προειδοποιήσουν ή να ενημερώσουν ότι κάτι καλό έγινε αλλά όχι τι έχει συμβεί με λεπτομέρειες .Έτσι δημιούργησε τον υδραυλικό τηλέγραφο,μηχανισμό μετάδοσης προσυμφωνημένων μηνυμάτων.

Η λειτουργία του

Πηγή εικόνας army.gr
Η συσκευή αυτή περιείχε είκοσι έτοιμα προσυμφωνημένα πολεμικά μηνύματα όπως «παύσατε πυρ», «ο εχθρός πλησιάζει», «επίθεση» κτλ. Η συσκευή αποτελούνταν από ένα πήλινο ή μεταλλικό δοχείο ύψους 113,2 εκ. και πλάτος 44,4 εκ. γεμάτο με νερό όπου στη μέση επιπλέει πλωτήρας από φελλό και στη μέση αυτού υπήρχε στερεωμένη μια κατακόρυφη ράβδος όπου υπήρχαν στερεωμένα το ένα κάτω από το άλλο τα μηνύματα. Και μια βρύση περίπου στο κάτω μέρος του δοχείου.Χρειαζόντουσαν δύο τέτοιες συσκευές για να γίνει η μετάδοση των μηνυμάτων ένας θα ήταν πομπός και ο άλλος δέκτης και το αντίστροφο. Οι χειριστές βρίσκανε κάποιο λόφο ή βουνό με οπτική επαφή  και τοποθετούσαν τις συσκευές. Και οι δύο συσκευές έχουν τα ίδια μηνύματα με την ίδια σειρά.Όταν ήθελε να στείλει μήνυμα ο ένας στον άλλο το πρώτο πράγμα που έκανε ο αποστολέας ήταν να ανάψει και να υψώσει τον πυρσό και στη συνέχεια περίμενε απο τον παραλήπτη να δει τον αναμμένο πυρσό, μόλις τον έβλεπε ο παραλήπτης άναβε και ύψωνε και αυτός τον πυρσό για να δειο αποστολέας ότι ήταν έτοιμος να πάρει το μήνυμα. Τότε ο αποστολέας έβλεπε ότι ήταν έτοιμος ο παραλήπτης να πάρει το μήνυμα κατέβαζε τον πυρσό και τότε ταυτόχρονα και οι δύο άνοιγαν τις βρύσες τον δοχείων το νερό έτρεχε και η στάθμη του νερού απο τα δοχεία χαμήλωνε μέχρι να φτάσει στο στόμιο του δοχείου όπου και αυτό θα είναι το μήνυμα. Ο αποστολέας ύψωνε ξανά τον πυρσό και έκλεινε τη βρύση,ταυτόχρονα την έκλεινε και ο παραλήπτης τη βρύση έπρεπε να ήταν πολύ ακριβείς για να δουν ποιο είναι τελικά το μήνυμα. Για την εποχή εκείνη θεωρούνταν ένα θαύμα επικοινωνίας αφού με απλά υλικά κατάφεραν να επικοινωνούν σε μεγάλες αποστάσεις.


 

Σήμερα


Σήμερα το βλέπουμε σαν συγχρονισμό πομπού και δέκτη οι οποία και υπάρχει παντού στα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα. Ακόμα και τα SMS που έχουμε στο κινητό μας έχουν έτοιμα μηνύματα για να στείλετε όπως για παράδειγμα Τι κάνεις;,Που είστε;,Συγνώμη είμαι σε συνάντηση θα σας καλέσω αργότερα,Κάλεσέ με όταν λάβεις αυτό το μήνυμα κτλ.

  

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 
Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.