Η κρυπτογραφική (Λακωνική) σκυτάλη

Προτού σας αναφέρω τι είναι ποια η λειτουργία του κτλ. Θα πρέπει να γνωρίζετε τι είναι η κρυπτογραφία (μυστική γραφή) .Η λέξη κρυπτογραφία από τα συνθετικά κρυπτός + γράφω είναι μια επιστήμη που έχεις ως σκοπό την ασφαλή μετάδοση ενός μηνύματος. 

Το μήνυμα αυτό δεν θέλετε να το διαβάσει κανένας άλλος παρά μόνο ο παραλήπτης του μηνύματος, και σε περιπτωση να πέσει το μήνυμα σε λάθος χέρια να μην μπορούν να το διαβάσουν. Γιατί η μορφή του μηνύματος είναι κωδικοποιημένη και μόνο με έναν τρόπο μπορεί να το διαβάσει ο αποστολέας και ο παραλήπτης. Αν επιθυμήσει να το διαβάσει κάποιος άλλος θα πρέπει να έχει τον τρόπο, κώδικα κτλ. για να διαβάσει το μήνυμα. 

Η πρώτη αναφορά στην κρυπτογραφία γίνετε στην Αρχαία Ελλάδα τον 7ο αιώνα π.Χ. περίπου, από τον αρχαίο λυρικό ποιητή Αρχίλοχο ("Ποιήματα και θρύψαλα") και στη συνέχεια ο Απολλώνιος ο Ρόδιος τον 3ο αιώνα π.Χ. αναφέρει ότι χρησιμοποιούσαν μια τέτοια τακτική κρυπτογράφησης κειμένων με περισσότερες λεπτομέρειες. 

Πιο αναλυτική περιγραφή γίνετε από τον Πλούταρχο στους παράλληλους βίους, στο βιβλίο για τον πολιτικό και στρατηγό Λύσανδρο.


Στην αρχαία Σπάρτη οι Σπαρτιάτες είχαν ανακαλύψει ένα έξυπνο σύστημα ασφαλούς κρυπτογράφησης. Χρησιμοποιούσαν δύο σκυτάλες(λεπτά κομμάτια ξύλου κυλινδρικά) για την αποστολή και την λήψη των μηνυμάτων. Την μια σκυτάλη κρατούσαν οι οι Έφοροι της Σπάρτης και την άλλη ο αρχηγός του Σπαρτιατικού στρατού ο οποίος βρισκόταν σε εκστρατεία.

Η λειτουργία

Υπάρχουν δύο κυλινδρικά κομμάτια ξύλου ίδιου μήκους και διαμέτρου αυτά τα κομμάτια ξύλου ονομάζονται σκυτάλη(ές). Την μια σκυτάλη κρατάει ο αποστολέας και την άλλη ο παραλήπτης. Οι οποίοι έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους τον τρόπο με τον οποίο θα τυλιγόταν η περγαμηνή στη σκυτάλη. 

Όταν τώρα θέλουν να στείλουν κάποιο μήνυμα κόβουν μια λεπτή λωρίδα περγαμηνής και την τυλίγουν γύρω από την σκυτάλη χωρίς να υπάρχει κάποιο κενό και καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της σκυτάλης. Στην συνέχεια γράφουν το μήνυμα επάνω στη περγαμηνή έτσι όπως την έχουν τοποθετήση πάνω στη σκυτάλη, μετά αφαιρούν την περγαμηνή με το μήνυμα γραμμένο επάνω της και χωρίς την σκυτάλη το ξύλο δηλαδή και το στέλνουν. 

Μερικές φορές χρησιμοποιούσαν καθρέφτη ώστε τα γράμματα να γράφονται ανάποδα. Ο παραλήπτης τώρα όταν παραλάβει και δει αυτή την λωρίδα της περγαμηνής δεν μπορεί να βγάλει άκρη την τυλίγει λοιπόν στην σκυτάλη του και διαβάζει το μήνυμα ή χρησιμοποιεί τον καθρέπτη αν είναι ανάποδη η γραφή.

Δεν μπορεί να πάρει το μήνυμα ο οποιοδήποτε και να το τυλίξει γύρω από ένα κυλινδρικό ξύλο και να καταφέρει να διαβάσει το μήνυμα, πρέπει να έχει το ξύλο την ίδια περίμετρο όπως και η περγαμηνή το ίδιο μήκος με τις στήλες του μηνύματος. Η αρχή του τυλίγματος στη σκυτάλη πρέπει να τυλίγεται το πρώτο γράμμα της πρώτης στήλης και μετά διπλά το δεύτερο κτλ. έτσι τυλίγεται το μήνυμα και διαβάζετε. 

Αλλά είναι αρκετά εύκολη η μέθοδος αυτή να είναι εύκολα αποκρυπτογραφήσιμη καθώς κάποιος τρίτος μπορούσε εύκολα να αποκρυπτογραφήση το μήνυμα χρησιμοποιώντας πολλά και διαφορετικά μήκοι και διαμέτρους ξύλου. Δεν έχει όμως αναφερθεί ιστορικά κάποια κρυπτανάλυση για αποκρυπτογράφηση της σκυτάλης από τρίτους.

Ιστορικά...

Η δημιουργία ενός πίνακα από τον Πολύβιο το 170 π.Χ και στη συνέχεια το κρυπτοσύστημα αντικατάστασης του Καίσαρα. Τον Μεσαίωνα όπως και όλες οι επιστήμες θεωρούνταν μαύρη μαγεία και απαγορεύονταν. Ωστόσο οι Άραβες είχαν εξελιχθεί στον τομέα αυτό κατασκευάζοντας διάφορες κρυπτοσυσκευές αλλά και αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών με γνωστό εκπρόσωπο της Αραβικής κρυπτολογίας τον Αλ Κίντι. Ακόμη η κρυπτογραφία χρησιμοποιήθηκε και στην ποτοαπαγόρευση στην Αμερική από το FBI για να κρύβει από τη µαφία τους τόπους παράδοσης μεγάλων φορτίων με ποτά. 

Στους δύο παγκόσμιους πολέμους, στο δεύτερο ειδικά με την γνωστή μηχανή που είχαν φτιάξει οι Άγγλοι ΕNIGMA για να αποκρυπτογραφούν τα µμηνύματα των Γερµανών προς τα υποβρύχια τους στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό ωκεανό. Την δεκαετία του '60 και μετά λόγω της ανάπτυξης των υπολογιστών και των τηλεπικοινωνιών η κρυπτογραφία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.

Σήμερα η μετάδοση των πληροφοριών απασχολεί τους ανθρώπους και μάλιστα η κρυπτογραφημένη μετάδοση πληροφοριών. Στην οποία δεν θα θέλει ο οποιοσδήποτε να διαβάσει τα μηνύματα του ή να γίνετε η μετάδοση αυτή αντιληπτή από άλλους ή να δίνουν τα στοιχεία του δημόσια.

Θα υπάρχουν και υπάρχουν βέβαια και αυτοί που θα προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τα μυνήματα και άνθρωποι οι οποίοι θα προσπαθούν να τα προστατέψουν. Σήμερα στο διαδίκτυο όπου υπάρχουν χιλιάδες υπηρεσίες με τις οποίες γίνονται διάφορες συναλλαγές, ηλεκτρονικό εμπόριο,email κτλ. υπάρχουν μηχανισμοί ασφαλείας σε πολλούς τομείς.

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.