Εφαρμογές και συμβουλές για ποιο ξεκούραστα μάτια σε υπολογιστές,Smartphones,Tablets

Λίγο πολύ όλοι καθόμαστε παραπάνω μπροστά από μια οθόνη είτε λόγω δουλειάς είτε για διασκέδαση.Αλλά αυτό έχεις και κάποιες συνέπειες για τα μάτια μας,η κούραση των ματιών ή οπτικό σύνδρομο υπολογιστών.Όταν εστιάζουμε για αρκετή ώρα στην οθόνη η οποία παράγει φως το μάτι προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει μικροσκοπικά σύμβολα στην οθόνη και πολύ πιθανό είναι να προκληθεί πονοκέφαλος,θολή όραση,κόκκινα μάτια στέγνωμα ματιών ατό κυρίως γιατί δεν ανοιγοκλείνουμε συχνά τα μάτια μας όταν βρισκόμαστε μπροστά από μια οθόνη, αλλά και το βράδυ αν είμαστε μπροστά από μια οθόνη επηρεάζει και τον ύπνο μας.

Λύσεις και για να προστατέψετε τα μάτια σας και ρυθμίσεις που πρέπει να κάνετε στον υπολογιστή.

1.Κρατήστε τη σωστή απόσταση από την οθόνη,θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών ή λίγο πιο κάτω και περίπου 50 έως 75 εκατοστά μακριά από το πρόσωπο σας και διατηρείτε την οθόνη σας εντελώς κατακόρυφη και όχι σε κλίση.

2.Σωστός φωτισμός,περιορίστε το φως που έρχεται από έξω από τον ήλιο ή και τον εσωτερικό φωτισμό,πρέπει η οθόνη να είναι η πιο φωτεινή πηγή φωτός στο δωμάτιο.

3.Ρυθμίστε την φωτεινότητα στο μισό και ανεβάστε την αντίθεση στην οθόνη σας έτσι ώστε να μπορείτε να βλέπετε άνετα χωρίς να σας επηρεάζει το φως,μην μένετε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

4.Αλλάξτε θέση στην οθόνη αν για παράδειγμα αν υπάρχει αντανάκλαση στην οθόνη από τον ήλιο ή κάποιο εσωτερικό φως.

5.Ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας για να μην στεγνώνουν τα μάτια σας.

6.Μεγαλώστε τη γραμματοσειρά για να μην έρχεστε και διαβάζετε κοντά στην οθόνη.

7.Κάντε διαλείμματα κάθε μισή ώρα κοιτάζοντας κάπου αλλού για 30 δευτερόλεπτα.

8.Μην φοράτε φακούς επαφής γιατί κουράζουν ποιο γρήγορα τα μάτια.

9.Υγιεινή διατροφή και τροφές πλούσιες σε βιταμίνες  Α,C,E.

10.Βάλτε ένα σκούρο φόντο.

11.Καθαρίστε την οθόνη από τη σκόνη.

12.Αν αντιγράφετε από βιβλία ή φωτοτυπίες να τα έχετε δίπλα στην οθόνη στην ίση απόσταση από τα μάτια σας.



Άλλοι τρόποι προστασίας



  • Ειδικά γυαλιά για τον υπολογιστή με φίλτρο προστασίας ζητήστε όμως τη γνώμη του οφθαλμίατρου σας γιατί κάθε περιπτωση είναι διαφορετική.
  • Όσοι έχετε προβλήματα στα μάτια πρέπει να πηγαίνετε μια φορά τον χρόνο στον οφθαλμίατρο σας προληπτικά για εξέταση.
  • Να χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες συμβουλευτείτε όμως γι' αυτό τον οφθαλμίατρο σας.
Προγράμματα που θα προστατέψουν τα μάτια σας από το φως του υπολογιστή

F.lux



Το F.lux είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα για τον υπολογιστή σας που μπορεί να προσαρμόσει τα χρώματα της οθόνης στην ώρα της ημέρας. Το πρόγραμμα μπορεί ενεργοποιείται όταν αρχίζει το σούρουπο και ξεκινά σταδιακά να χρησιμοποιεί ελαφριές πορτοκαλί αποχρώσεις όσο έρχεται η νύχτα γεγονός που μειώνει τον αρνητικό αντίκτυπο των “ψυχρών” χρωμάτων της οθόνης στην ποιότητα του ύπνου. Μπορείτε όμως και να το χρησιμοποιείτε μόνιμα όλη μέρα αυτή την πορτοκαλί απόχρωση στην αρχή θα σας φανεί περίεργο όμως μετά από αρκετή ώρα θα δείτε ότι δεν θα σας κουράζει τα μάτια κάνοντας τις εργασίες σας στον υπολογιστή ξεκούραστες.Να πω ακόμη ότι αν είναι να ψωνίζετε online ρούχα,συσκευές,έπιπλα κτλ. κάλο είναι να το απενεργοποιείτε γίνετε εύκολα αφού τρέχει στο παρασκήνιο στο system tray κάτω δεξιά δίπλα στην ημερομηνία/ώρα θα το δείτε τσεκάρετε το κουτάκι και για μια ώρα ή όσο θέλετε εσείς θα έχετε την κανονική φωτεινότητα της οθόνης,γιατί δεν θα βλέπετε πραγματικά το χρώμα του αντικειμένου που θα ψωνίζετε , θα το αδική δηλ.


Awareness




Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκουράσετε τα μάτια σας είναι να κάνετε συχνά διαλείμματα. Επειδή όμως μπορεί να ξεχαστείτε συνεχίσει να εργάζεστε ή να παίζετε κάποιο παιχνίδι το Awareness λειτουργεί ανά μία ώρα ως υπενθύμιση με τη χρήση ενός χαρακτηριστικού ήχου. Στις δύο ώρες ο ήχος ακούγεται δύο φορές και πάει λέγοντας.


Εφαρμογές για συσκευές Android

Blue Light Filter - Night Mode, Night Shift

Ίσως η καλύτερη εφαρμογή σε αυτό τον τομέα Το μπλε φως από την οθόνη του τηλεφώνου και του tablet σας είναι το φάσμα ορατού φωτός (380-550nm) για την κιρκαδική ρύθμιση. Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες , η έκθεση στο μπλε φως επιβάλλει σοβαρές απειλές στους νευρώνες του αμφιβληστροειδούς και αναστέλλει την έκκριση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Είναι αποδεδειγμένο ότι η μείωση του μπλε φωτός μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον ύπνο.Η εφαρμογή αυτή αλλάζει το φυσικό χρώμα στην οθόνη σας σε ώστε να μειώσει το μπλε φως που θα επηρεάσει τον ύπνο σας. Εξοικονομεί και ενέργεια λόγω της μείωσης του μπλε φωτός της οθόνης.
Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Like,tweet για να συνεχίσω. Το συγκεκριμένο άρθρο ανανεώνετε συχνά όπως και άλλα που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.