Η πρώτη μηχανή στον κόσμο που εκμεταλλεύτηκε τον άνεμο η Ύδραυλις

Είναι η πρώτη αξιοποίηση της αιολικής δύναμης παγκοσμίως που δίνει κίνηση σε μηχανή. Ο Εφευρέτης πίσω από αυτή την εφεύρεση ήταν ο αρχαίος Έλληνας Κτησίβιος ο Αλεξανδρεύς και ή εφεύρεση του ήταν η 'Υδραυλις η οποία και κατασκευάστηκε στην Αλεξάνδρεια τον 3ο αιώνα π.Χ, ένα αρχαιοελληνικό αερόφωνο όργανο της τότε εποχής με δυνατό και οξύ ήχο που χρησιμοποιούνταν κυρίως για διάφορα θεάματα του ιπποδρόμου αλλά και εκτέλεση στρατιωτικής μουσικής.



Η λειτουργία της

Η διάταξη της ανεμοκίνησης αποτελούνταν από έναν οριζόντιο άξονα που αποτελούνταν από μια σειρά ηχητικών σωλήνων από καλάμι στη μία άκρη του έφερε μία κατακόρυφη πτερωτή και στην άλλη άκρη του έφερε έναν τροχό με σκυτάλια. Ο άξονας στηριζόταν στα μεταλλικά έδρανα ενός πλαισίου πακτωμένου σε ένα μετακινούμενο βάθρο που στρεφόταν προς την κατεύθυνση του ανέμου. Μία (αρθρωμένη στο μέσον της) οριζόντια ράβδος ήταν πεπλατυσμένη στο ένα άκρο της ενώ στο άλλο ήταν συνδεδεμένη αρθρωτά με τον άξονα του εμβόλου του κυλίνδρου της Υδραυλις. 

Με την ενέργεια του ανέμου περιστρεφόταν η πτερωτή και τα σκυτάλια κτυπούσαν και καταβίβαζαν διαδοχικά το πεπλατυσμένο άκρο της δοκού ανασηκώνοντας το έμβολο της Υδραυλις το οποίο κάθε φορά ξανακατέβαινε λόγω του βάρους του. Έτσι η Υδραυλις προμηθευόταν τον απαιτούμενο αέρα για τη λειτουργία της. Τα καλάμια αυτά ήταν σε διάταξη το έναν δίπλα στο άλλο διαβαθμισμένα που επέτρεπαν στον χειριστή του οργάνου να φυσάει σε αυτά και έτσι έβγαιναν οι διάφορες μελωδίες.


Το όργανο το χρησιμοποίησαν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και από τους Ρωμαίους και αργότερα από τους βυζαντινούς που μάλιστα το μετονόμασαν από Υδραυλις σε Όργανο. Η εξέλιξη αυτού του οργάνου ήταν σε εκκλησιαστικό όργανο που χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την εκκλησιαστική μουσική της Δύσης αλλά και στον πρώιμο κινηματογράφο. Ήταν ο πρώτο μουσικό όργανο μέχρι τον 9ο αιώνα μ.Χ.





Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 
Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.