Ο υπερυπολογιστής Watson βοηθά στις διαγνώσεις Ιατρικής

Στην υπηρεσία της Ιατρικής για διαγνώσεις ο υπερυπολογιστής WatsonΟι γιατροί του Κέντρου Μη Διαγνωσμένων και Σπάνιων Ασθενειών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μάρμπουργκ στη Γερμανία έχουν ένα νέο βοηθό στο πλευρό τους, που θα τους βοηθά στις διαγνώσεις: το διάσημο υπερυπολογιστή Watson της αμερικανικής εταιρείας ΙΒΜ, ο οποίος διακρίνεται για την εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη του.

Στο παρελθόν είχε αναλύσει μερικές πολύπλοκες ιατρικές περιπτώσεις, αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό είχε διαγνώσει σωστά το περιστατικό. Η νέα συνεργασία του με το γερμανικό νοσοκομείο θα ξεκινήσει έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist.

Είχε προηγηθεί η θυγατρική DeepMind της Google, που ήδη συμφώνησε με βρετανικά νοσοκομεία να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες του δικού της εξελιγμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης.

Στο συγκεκριμένο Κέντρο Μη Διαγνωσμένων και Σπάνιων Ασθενειών (γνωστό ως ZusE) του νοσοκομείου του Μάρμπουργκ απευθύνονται απελπισμένοι ασθενείς που έχουν περάσει ακόμη και από 40 γιατρούς, αλλά δεν έχουν καταφέρει να μάθουν από τι πάσχουν ή να λύσουν το πρόβλημά τους. Από τότε που άνοιξε το Κέντρο το 2013 η λίστα αναμονής ξεπερνά τους 6.000 ασθενείς.

«Αυτός ο αριθμός αποτελεί σχεδόν έναν εφιάλτη. Χρειαζόμαστε νέες ιδέες και νέα τεχνολογία», δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός, καθηγητής Γιούργκεν Σάφερ. Κάπως έτσι, το νοσοκομείο στράφηκε στις υπηρεσίες του Watson.

Όπως είπε ο δρ Σάφερ, όσοι προσέρχονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο συχνά φέρνουν μαζί τους χιλιάδες εξετάσεις και άλλα ιατρικά έγγραφα από προηγούμενες επαφές τους με γιατρούς. «Είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα. Όμως ακόμη και η παραμικρή πληροφορία θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ακριβή διάγνωση», τόνισε.

Ο Watson -που το 2011 έγινε διάσημος όταν κέρδισε τους καλύτερους παίκτες του παιγνιδιού γνώσεων Jeopardy- θα «διαβάζει» τους ογκώδεις ιατρικούς φακέλους των ασθενών και, παράλληλα, θα μελετά έναν τεράστιο όγκο ιατρικών δημοσιεύσεων, προσπαθώντας να βρει κάτι σχετικό για την εκάστοτε περίπτωση.



Για να προφυλαχθούν τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών αφενός οι ασθενείς θα συγκατατίθενται ρητά εκ των προτέρων για την «ανάγνωση» του ιατρικού ιστορικού τους από τον Watson, αφετέρου ό,τι επεξεργάζεται ο υπερυπολογιστής θα είναι ανώνυμο (γι' αυτόν, όχι για τους γιατρούς).

Προς το παρόν το νοσοκομείο κάνει δοκιμές του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, σε συνεργασία με τους μηχανικούς της ΙΒΜ, έχοντας βάλει τον υπερυπολογιστή να εξετάσει 500 περιστατικά, για να δει τι «πουλιά πιάνει» στις διαγνώσεις. Οι έως τώρα ενδείξεις είναι πολύ θετικές, καθώς ο υπερυπολογιστής κάνει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα διαπιστώσεις για τις οποίες οι γιατροί θα έκαναν μέρες.

Τον Δεκέμβριο ο Watson θα βάλει τη λευκή ποδιά του και θα πιάσει κανονική δουλειά στο πλευρό των άλλων γιατρών. Οι τελευταίοι ελπίζουν ότι ο νέος συνάδελφός τους θα τους βοηθήσει να κάνουν διαγνώσεις ακόμη και ασθενειών που έως τώρα είναι τελείως άγνωστες στην ιατρική.

Πηγή

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.