Τα Πάντα για τον πράσινο Ηλεκτρονικό υπολογιστή (Μέρος 3ο)

 

Θα μιλήσουμε για το πράσινο hardware (υλικό) ενός υπολογιστή που αποτελείτε από υποσυστήματα που δεν χρειάζονται την ίδια ενέργεια συνεχώς. Κάποιοι μπερδεύονται με την ισχύ που διαβάζουν στο τροφοδοτικό και νομίζουν ότι όσα Watt δίνει ο κατασκευαστής του τροφοδοτικού τόσο ενέργεια καταναλώνει συνέχεια.

Ο επεξεργαστής η κάρτα γραφικών ο σκληρός δίσκος δεν λειτουργούν πάντα στο 100% των δυνατοτήτων τους εκτός αν το απαιτούν οι συνθήκες (π.χ. παίζουμε κάποιο απαιτητικό παιχνίδι και ο υπολογιστής κάνει το καλύτερο δυνατό για να παίζουμε άνετα δηλαδή χωρίς κωλύματα αν κολάει ευθύνεται η ή θερμοκρασία που υπάρχει στον υπολογιστή μας είτε χρειαζόμαστε αναβάθμιση σε κάποιο η σε όλα τα εξαρτήματα του υπολογιστή μας έτσι ώστε να τρέξει το παιχνίδι μας άνετα).Υπό φυσιολογικές συνθήκες χρήσης (εργασίες με εφαρμογές γραφείου,σερφάρισμα στο ίντερνετ) η κατανάλωση μπορεί να είναι λιγότερη κατά 10-30% από την ονομαστική μέγιστη ισχύ.

Μπορείτε να αναζητήσετε στις ιστοσελίδες των κατασκευαστών των διάφορων τμημάτων που αποτελούν το σύστημα σας, και αναζητήστε τη μέση τιμή σε Watt. Πολλαπλασιάστε τον αριθμό αυτό με τις ώρες που βρίσκετε σε λειτουργία ο υπολογιστής σας και διαιρέστε το με το 1.000 και μετά πολλαπλασιάστε αυτό το γινόμενο με το κόστος ανά κιλοβατώρα(kWh),σύμφωνα με το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Το αποτέλεσμα θα δείχνει την ενδεικτική κατανάλωση του υπολογιστή σας.

Για μια γρήγορη ματιά κατανάλωσης ανά έτος χρησιμοποιήστε τον παρακάτω τύπο:( Watt x (ώρες λειτουργίας ανά ημέρα χ 365)/ 1000) x ευρώ ανά KwH=ετήσια καταναλώσει σε ευρώ.

Παράδειγμα για έναν υπολογιστή που καταναλώνει 450 Watt και λειτουργεί 5 ώρες την ημέρα:
(450 x (5 x 365) / 1000) x 0,07169* = 58,87 ευρώ ανά έτος. Για πιο ακριβές μετρήσει δείτε την ιστοσελίδα της ΔΕΗ.


Για το υλικό του υπολογιστή μπορείτε να προτιμήσετε έναν δίσκο SSD (Solic Stade Disk) για τον νέο υπολογιστή που θέλετε. Καταναλώνουν έως και 70% λιγότερη ενέργεια και είναι και περισσότερο γρήγορη σε σχέση με τους μηχανικούς σκληρούς δίσκους. Μπορείτε επίσης να προτιμήσετε μια κάρτα γραφικών με παθητικό σύστημα ψύξης έτσι πετυχαίνετε και λιγότερη κατανάλωση και λιγότερο θόρυβο. Μην γράφετε τα δεδομένα σας πλέον σε CD ή DVD πάρτε καλύτερα έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. 

Και σίγουρα μην πετάτε τα εξαρτήματα του υπολογιστής σας αν είναι ακόμη σε καλή κατάσταση και λειτουργούν μπορείτε να τα πουλήσετε σε κάποιο online κατάστημα μεταχειρισμένων ή να τα δώσετε για ανακύκλωση ή σε κάποιον φίλο σας που τα χρειάζεται. Γνωρίζατε ότι για την κατασκευή ενός υπολογιστή χρειάζονται 6.000 megajoule ενέργειας, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ενεργειακές ανάγκες ενός ανθρώπου για 2 μήνες.

Και κάτι γενικό που το κάνουν οι περισσότεροι μην αφήνετε στην πρίζα φορτιστές συσκευών το 2 με 5% της ενέργειας που καταναλώνεται σε ένα νοικοκυριό αντιστοιχεί σε συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται.

Για το λογισμικό του υπολογιστή πρέπει να καταργήσετε το Screensaver(προφύλαξη οθόνης) έτσι η οθόνη σας δεν θα καταναλώνει ενέργεια όταν εισέρχεται σε κατάσταση αδράνειας. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε από κάποιο χρονικό διάστημα και έπειτα να μην τροφοδοτούνται με ρεύμα η σκληροί σας δίσκοι. Κάντε κλικ στην Hibernate (αδρανοποίηση) όταν το κάνετε αυτό τα δεδομένα που υπάρχουν στην μνήμη μεταφέρονται στον σκληρό δίσκο και κλείνει στην συνέχεια ο υπολογιστής.

Όταν τον ανοίξετε ξανά θα επανέλθουν όλα στην οθόνη σας έτσι όπως ακριβώς τα αφήσατε. Η επιλογή της αδρανοποίησης δεν είναι συμβατή με ορισμένα προγράμματα τα περισσότερα ναι αλλά όχι όλα. Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα απλά απενεργοποιήστε η μην χρησιμοποιήσετε αυτή την επιλογή και επιλέξτε να κάνετε κλικ στην αναμονή(sleep) που σημαίνει ότι ο υπολογιστής είναι σε λειτουργία Stand by(αναμονή) καλύτερα να το αποφύγετε βέβαια κατά την διάρκεια της νύχτας.

Ακόμα μπορείτε να εξοικονομήσετε πόρους στο σύστημα σας απενεργοποιώντας τις άχρηστες διεργασίες που τρέχουν από "πίσω" στο λειτουργικό σας μπορείτε να της δείτε με το τask manager των Windows.Τώρα αν θέλετε πλήρη εμφάνιση των διεργασιών σας μπορείτε χάρις την εφαρμογή Process Hacker και ακόμη δεν ξέρετε τι διεργασία είναι το κάθε ένα για να μην κάνετε κάποιο λάθος πηγαίνετε εδώ.

Στο BIOS/UEFI υπάρχει περιγραφή του υλικού του υπολογιστή μας και οδηγίες για το πως να γίνει η εξοικονόμηση ενέργειες.

Η ανάρτηση ενημερώθηκε στις 06//01/2019

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.