Ο πρώτος Σεφ με τεχνητή νοημοσύνη σε εστιατόριο στο Ντουμπάι
Με ένα μενού που περιλαμβάνει "ταρτάρ δεινοσαύρου" και αλμυρό βούτυρο από φύκια, γίνεται άμεσα κατανοητό πως αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο γεύμα. Πίσω από τις αλλόκοτες δημιουργίες δεν βρίσκεται κάποιος πειραματικός σεφ με εμμονές, αλλά μια AI ονόματι Aiman, ένα σύστημα που έχει "ποτιστεί" με χιλιάδες συνταγές και δεκαετίες γαστρονομικών δεδομένων.
Το Woohoo προσφέρει ένα fusion μενού που φλερτάρει με τη μοριακή κουζίνα και την επιστημονική φαντασία. Το dinosaur tartare, το πιάτο-βιτρίνα του μαγαζιού, υπόσχεται μια γευστική εμπειρία που "θυμίζει" εξαφανισμένα ερπετά μια περιγραφή που περισσότερο προκαλεί περιέργεια παρά υπόσχεται νοστιμιά. Σερβίρεται πάνω σε μια πιατέλα που πάλλεται, σαν να… ανασαίνει, προσθέτοντας μια καλλιτεχνική, ίσως και λίγο ανατριχιαστική πινελιά.
Ολογράμματα, sci-fi προβολές, καπνοί και φωτισμοί που θυμίζουν κινηματογραφικό σκηνικό συνοδεύουν κάθε πιάτο, δημιουργώντας μια εμπειρία που ξεφεύγει από τα όρια του κλασικού fine dining.
Παρά τα βαρύγδουπα ονόματα, το εστιατόριο αποφεύγει να αποκαλύψει τα ακριβή συστατικά πίσω από το ταρτάρ, παραδέχεται όμως ότι η βάση του είναι πάπια. Άλλες επιλογές, όπως το βούτυρο φυκιών που σερβίρεται δίπλα σε Wagyu σε ιαπωνικό πήλινο σκεύος, ενισχύουν το narrative της γαστρονομίας του μέλλοντος.
Ο συνιδρυτής, Ahmet Oytun Cakir, είναι πεπεισμένος ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει γεύσεις που θα ξεπερνούν τις ανθρώπινες ικανότητες. Από την άλλη, ο υπεύθυνος σεφ Serhat Karanfil παραδέχεται ότι δεν ακολουθεί πάντα τυφλά τις προτάσεις του ψηφιακού συναδέλφου του όταν ένα πιάτο βγει υπερβολικά καυτερό ή δυσλειτουργικό, ζητά από το Aiman ξανασχεδιασμό. Μια συνεργασία ανθρώπου–μηχανής που θυμίζει περισσότερο εργαστήριο έρευνας παρά κουζίνα.
Παρότι κάποιοι πελάτες δηλώνουν ενθουσιασμένοι ένας μάλιστα το χαρακτήρισε "απρόσμενα νόστιμο" δεν λείπει και ο σκεπτικισμός. Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Mohamad Orfali θεωρεί την όλη ιδέα "ουτοπία". Η υψηλή γαστρονομία, λέει, απαιτεί "nafas" ψυχή, αίσθημα και εμπειρία, στοιχεία που καμία μηχανή δεν μπορεί να αναπαράγει.
Οι επικριτές πάντως βλέπουν πίσω από το περίφημο «dinosaur tartare» ένα καλοστημένο marketing stunt, χωρίς πραγματικό επιστημονικό υπόβαθρο απλώς κρέας, δημιουργικό σερβίρισμα και πολλή φαντασία.
Το Woohoo δείχνει πώς η τεχνητή νοημοσύνη διεισδύει ακόμη και στις πιο αναπάντεχες πλευρές της καθημερινότητας, όπως η κουζίνα, δημιουργώντας υβριδικές εμπειρίες που συνδυάζουν γαστρονομία, τέχνη και τεχνολογία.
- Μέχρι ποιο σημείο η "καινοτομία" παραμένει αυθεντική και πότε μετατρέπεται σε καθαρή αυταπάτη;
- Μπορεί μια μηχανή να αγγίξει τη δημιουργικότητα ενός ανθρώπου;
- Και τι σημαίνει τελικά "γεύση του παρελθόντος" όταν βασίζεται σε DNA mapping και οπτικά εφέ;
Ένα είναι σίγουρο στον κόσμο όπου η AI μαγειρεύει δεινόσαυρους, τίποτα δεν θεωρείται πλέον υπερβολικό.
{alertInfo}Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Facebook, στο X και στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.


