Η Τεχνητή Νοημοσύνη της Microsoft με Καθοδηγητή τον Έλληνα επιστήμονα Πάρη Περδικάρη που προβλέπει το κλίμα με ακρίβεια



Μια νέα εποχή αναδύεται στον τομέα της περιβαλλοντικής πρόγνωσης χάρη στην Aurora, ένα καινοτόμο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που φέρει την υπογραφή της Microsoft και του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα Πάρη Περδικάρη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Η τεχνολογική αυτή πρόοδος έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε και προβλέπουμε φυσικά φαινόμενα.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μοντέλα που απαιτούν τεράστιους υπολογιστικούς πόρους και εξειδικευμένες ομάδες επιστημόνων για την εκτέλεσή τους, η Aurora βασίζεται εξ ολοκλήρου σε deep learning αρχιτεκτονικές. Έχοντας εκπαιδευτεί σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο ώρες γεωφυσικών δεδομένων, μπορεί να ανιχνεύει μοτίβα στο παρελθόν και να προβλέπει με υψηλή ακρίβεια καιρικές συνθήκες, ποιότητα αέρα, κυματισμούς στους ωκεανούς και ακόμα και την πορεία τροπικών κυκλώνων.

Το μοντέλο Aurora υπερτερεί σε σημαντικές μετρήσεις σε σχέση με τα υπάρχοντα συστήματα πρόγνωσης. Για παράδειγμα, στην πρόβλεψη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ξεπερνά το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus στο 74% των παραμέτρων, ενώ είναι έως και 50.000 φορές ταχύτερο. Στην πρόγνωση υψηλής ευκρίνειας καιρού, η απόδοσή του ξεπερνά το κορυφαίο αριθμητικό μοντέλο IFS HRES στο 92% των σεναρίων.

Η πραγματική καινοτομία της Aurora έγκειται στη δυναμική της ως θεμελιώδες μοντέλο, ικανό να προσαρμόζεται σε διαφορετικές επιστημονικές εφαρμογές. Αντί να χτίζεται κάθε φορά ένα νέο σύστημα για κάθε ανάγκη, η Aurora μπορεί να επαναπροσδιοριστεί και να εξειδικευθεί για συγκεκριμένες προβλέψεις, διατηρώντας πάντα την ταχύτητα και ακρίβεια της.
Ένα όραμα που ξεπερνά τη Γη

Ο Πάρης Περδικάρης σημειώνει ότι το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο όραμα για την εφαρμογή γενικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σε επιστημονικά πεδία που εκτείνονται από τη μηχανική υλικών μέχρι τις βιοϊατρικές έρευνες. Με την υποστήριξη του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, η ομάδα του συνεχίζει να επεκτείνει τη χρήση τέτοιων μοντέλων για την κατανόηση πολύπλοκων φυσικών συστημάτων.

Η Aurora φέρνει στο προσκήνιο ένα σημαντικό κοινωνικό πλεονέκτημα: τη δημοκρατικοποίηση της επιστήμης. Με χαμηλότερες απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ και με δυνατότητα αξιοποίησης ακόμα και από περιοχές που δεν διαθέτουν τεχνολογική υποδομή, το μοντέλο αυτό ανοίγει τον δρόμο για ένα μέλλον όπου κάθε κοινότητα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ακριβείς και έγκαιρες περιβαλλοντικές προβλέψεις.


{alertInfo}Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Facebook, στο X και στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.