Ανέπαφες πληρωμές δείτε πώς να προστατευτείτε από ψηφιακές απάτες



Οι ψηφιακές πλατφόρμες πληρωμών, όπως το Apple Pay και το Google Wallet, έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε καθημερινές συναλλαγές. Κάθε τεχνολογική πρόοδος, έτσι και αυτές οι υπηρεσίες έχουν γίνει στόχος κυβερνοεγκληματιών που εντοπίζουν και εκμεταλλεύονται κάθε πιθανό κενό ασφαλείας.

Σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιτήδειοι χρειάζονται μόνο μια επαφή της κάρτας σας με ένα κινητό για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα σας. Οι παραδοσιακές τεχνικές αντιγραφής μαγνητικών ταινιών έχουν δώσει τη θέση τους σε πιο εξελιγμένες μεθόδους εκμετάλλευσης ανέπαφων πληρωμών.

Με την απόκτηση στοιχείων μιας κάρτας συνήθως μέσω παραπλανητικών ιστοσελίδων που μιμούνται γνωστά eshops, courier ή υπηρεσίες πληρωμών οι απατεώνες καταφέρνουν να ενσωματώσουν την κάρτα τους σε υπηρεσίες mobile wallet. Από εκεί, μπορούν να πραγματοποιήσουν αγορές ανέπαφα, είτε σε πραγματικά καταστήματα είτε σε πλασματικές τοποθεσίες NFC που οι ίδιοι ελέγχουν.

Ένα ακόμα πιο ύπουλο τέχνασμα είναι η τεχνική "Ghost Tap" είναι μια επίθεση που εκμεταλλεύεται τρωτά σημεία σε συσκευές με οθόνη αφής, προσομοιώνοντας αγγίγματα που ο χρήστης δεν έκανε ποτέ στην πραγματικότητα και έτσι μεταφέρονται τα δεδομένα μιας κάρτας ασύρματα από κινητό σε κινητό, χωρίς οι εγκληματίες να χρειάζεται να κρατούν φυσικά τις πληροφορίες.


Πώς να προστατευτείτε από το Ghost Tap;
  • Να κρατάτε πάντα ενημερωμένες τις συσκευές σας
  • Να ελέγχεται τις άδειες των εφαρμογών εάν μια εφαρμογή σας ζητήσει να ελέγξει την οθόνη σας για ποιο λόγο;
  • Λήψη μόνο από επίσημες πηγές.
  • Να είστε προσεκτικοί με άγνωστα αξεσουάρ όπως ένας μη γνήσιος φορτιστής μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος από όσο νομίζετε.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα θύματα πείθονται να εγκαταστήσουν κακόβουλες εφαρμογές στα κινητά τους, οι οποίες ζητούν την τοποθέτηση της κάρτας πάνω στη συσκευή. Οι εφαρμογές αυτές υποκλέπτουν όλα τα ευαίσθητα δεδομένα  συμπεριλαμβανομένου και του PIN με αποτέλεσμα οι εγκληματίες να μπορούν να προβούν ακόμη και σε αναλήψεις μετρητών.

Τι πρέπει να προσέξετε

Η άνοδος των ανέπαφων πληρωμών συνοδεύεται από την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση. Οι χρήστες πρέπει να αποφεύγουν την καταχώριση στοιχείων σε ύποπτες σελίδες, να μην κατεβάζουν εφαρμογές εκτός επίσημων app stores και να μην κοινοποιούν ποτέ το PIN της κάρτας τους, ακόμα και αν τους ζητηθεί για "επικύρωση".

Οδηγίες Προστασίας


  • Προτιμήστε εικονικές κάρτες για τις online αγορές σας, περιορίζοντας το ποσό που διατηρείτε σε αυτές.
  • Ανανέωση εικονικών καρτών τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο για πρόσθετη ασφάλεια.
  • Διαχωρίστε τις κάρτες που χρησιμοποιείτε για online και offline πληρωμές, ώστε να περιορίσετε την έκθεσή σας.
  • Αποφύγετε κακόβουλες εφαρμογές, εγκαθιστώντας apps μόνο από επίσημες πηγές και ελέγχοντας πάντα τα δικαιώματα που ζητούν.
  • Προτιμήστε φυσικές κάρτες για αναλήψεις από ΑΤΜ αντί για χρήση NFC μέσω κινητού.
  • Εξοπλίστε τις συσκευές σας με λογισμικό προστασίας για αποφυγή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και κακόβουλων εφαρμογών.


❗Ενεργοποιήστε ειδοποιήσεις συναλλαγών, ώστε να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε κίνηση στον λογαριασμό σας και να αντιδράσετε εγκαίρως σε περίπτωση υποκλοπής.

 

{alertInfo}Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Facebook, στο X και στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.