Ο τετράντας του Ιππάρχου: Ο πρώτος εντοπιστής γεωγραφικού πλάτους καθημερινής χρήσης


Ένα αρχαίο μετρητικό όργανο, το οποίο χρησιμοποιούνταν ευρέως στην αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα, καθώς και στην τοπογραφία και την οικοδομική, αποτελούσε έναν ανεκτίμητο σύμμαχο για τους πλοηγούς του ουρανού και της γης. Το όργανο αυτό το εφηύρε ο Ίππαρχος Έλληνας αστρονόμος, γεωγράφος, χαρτογράφος και μαθηματικός. 

Η λειτουργία του

Η δομή του ήταν απλή αλλά λειτουργική: ένα τετρακύκλιο, βαθμονομημένο σε μοίρες, με μια σκοπευτική διάταξη σε μία ακμή και ένα βαρίδι που αιωρούνταν από το κέντρο του.

Η χρήση του μετρητικού ήταν πολυποίκιλη και πολύπλευρη. Μέσω της σκόπευσης του πολικού αστέρα, αναδεικνύονταν το γεωγραφικό πλάτος ενός τόπου, ενώ η μέτρηση της μεσουράνησης άλλων ουρανίων σωμάτων, όπως του ηλίου, παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για την ακριβή τοπογραφία.

Η εξέλιξή του δεν σταμάτησε εκεί. Επιπλέον κλίμακες προστέθηκαν στην επιφάνειά του, επιτρέποντας τη μετατροπή των γωνιών σε μήκη και τόξα, καθώς και τη ρύθμιση ανάλογα με τον μήνα μέσω ενός κινητού κουμπιού, που συνδέονταν με το ζωδιακό στις ακμές του οργάνου.


Το μετρητικό αυτό όργανο αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης τεχνολογίας και γνώσης, αφού πέρα από τη λειτουργική του αξία, ήταν ένα εργαλείο που συνόδευε τον άνθρωπο στην αναζήτηση της θέσης του στον κόσμο και την κατανόηση του ουράνιου και γήινού τοπίου.

Φωτογραφία από kotsanasmuseumshop.com

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.