Έρχεται το νέο πρότυπο DVB-T2 θα πρέπει να αλλάξετε τηλεοράσεις και αποκωδικοποιητές;

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που άλλαξε το τηλεοπτικό σήμα στην Ελλάδα και από αναλογικό έγινε ψηφιακό, όπου η Digea ολοκλήρωσε τη μετάβαση σε DVB-T το 2015.Τώρα έρχεται μια νέα κωδικοποίηση DVB-T2 (Digital Video Broadcasting - Second Generation Terrestrial) είναι η επίγεια ψηφιακή μετάδοση βίντεο δεύτερης γενιάς η εξέλιξη δηλαδή της σημερινής τηλεοπτικής κωδικοποίησης DVB-T.

Η Ελλάδα μπαίνει στην δεύτερη ψηφιακή μετάβαση και αυτό αναγκαστικά διότι το φάσμα των συχνοτήτων των 700MHz θα δοθεί στις τηλεπικοινωνίες για τα 5G δίκτυα.O οδικός χάρτης των ενεργειών που είχε εκδώσει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μπορεί να μην έχει τηρηθεί χρονικά αλλά αυτή η μετάβαση μπορεί να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Και από τον Ιούνιο του 2020 έως 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η απόδοση ενός τμήματος του τηλεοπτικού φάσματος στις τηλεπικοινωνίες (Ψηφιακό Μέρισμα 2).Ο νέος χάρτης συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος που υπεγράφη από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα  η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα.



Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα έχουν σε παράλληλη λειτουργία το DVB-T και DVB-T2 (Φινλανδία, Σουηδία, Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Σερβία, Τσεχία, Ρουμανία κ.α.), στην Γερμανία έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση σε DVB-T2/HEVC. Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν την ολοκλήρωση της μετάβασης των δικτύων τους σε DVB-T2/HEVC ταυτόχρονα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα. Η τεχνολογία DVB-T2 με κωδικοποίηση HEVC (High Efficiency Video Coding) έχει ήδη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2014 σε πολλές χώρες.

Τα πλεονεκτήματα του DVB-T2 

Το νέο αυτό πρότυπο θα είναι πιο αξιόπιστο και πιο αποδοτικό στην μεταφορά σημάτων HDTV. Μπορεί και στο μέλλον να μεταδίδεται τηλεοπτικό περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας 4Κ και 8Κ ανάλυσης. Σήμερα με το DVB-T θεωρητικά μπορούν να φιλοξενηθούν εννιά ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας με ταυτόχρονη μετάδοση σε (SD) και (HD), ή δώδεκα ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας σε HD. Με το νέο πρότυπο DVB-T2 ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται, και ο κάθε τηλεοπτικός δίαυλος θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πολλαπλάσια προγράμματα SD και HD υψηλής ευκρίνειας.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς...

Θα πρέπει να τσεκάρετε το εγχειρίδιο της τηλεόρασης σας ή του αποκωδικοποιητή σας, αν τα έχετε αγοράσει μετά το 2014 δείτε αν υποστηρίζουν το νέο πρότυπο DVB-T2 γιατί αν κάνετε πριν το 2014 την αγορά δεν νομίζω να υποστηρίζει το εν λόγω πρότυπο.

Αν το διαθέτετε όταν γίνει η μεταφορά στο καινούργιο πρότυπο τότε θα χρειαστεί απλά να επανασυντονίσετε την τηλεόραση σας. Όσες συσκευές δεν διαθέτουν το καινούργιο πρότυπο θα αναγκαστείτε να αγοράσετε καινούργια τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή.Θα πείτε "μα καλά πάλι θα αγοράσουμε καινούργια τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή;" γιατί δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που μπήκαμε στο ψηφιακό σήμα η απάντηση είναι ναι!

Για όσους λοιπόν από δω και πέρα θέλετε να αγοράσετε καινούργια τηλεόραση πρέπει να υποστηρίζει το νέο πρότυπο DVB-T2 με υποστήριξη H.265 HEVC, και όχι μόνο MPEG-2, MPEG-4/AVC/H.264.

Κάποιοι θα αγανακτήσετε με αυτά με αντίδραση σαν το βίντεο παρακάτω το καταλαβαίνω...



📌Δείτε Ελληνική Τηλεόραση Live

Το άρθρο ανανεώθηκε στις 10/06/2020

Αν σας άρεσε το άρθρο και το βρήκατε χρήσιμο υποστηρίξτε στα κοινωνικά δίκτυα με ένα Liketweet για να συνεχίσω. 

Ακολουθήσετε το Tech News in Greek στο Google News για να μαθαίνετε άμεσα όλα τα νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Παλαιοτερες αναρτησεις
Από το Blogger.