Τα μπιπ του υπολογιστήσας μην τα αγνοείς κάτι σημαίνουν
Σας έχει τύχει να κάνετε εκκίνηση του υπολογιστή σας και το μόνο που ακούτε να είναι ένα “ασταμάτητο beep”; Σίγουρα, έχετε βρεθεί σε αυτή τη θέση και σίγουρα έχω και εγώ. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε γιατί δεν έχουν χαθεί όλα ακόμα! Όλα αυτά τα ενοχλητικά ηχητικά σήματα είναι πραγματικά σαν έναν Morse κώδικα στην BIOS γλώσσα του υπολογιστή.
Κάθε φορά που ενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας, εκείνος τρέχει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται POST, που προέρχεται από το Power On Self Test. Αυτό το γρήγορο τεστ είναι ο τρόπος του υπολογιστή σας να βεβαιωθεί ότι όλα λειτουργούν σωστά πριν προχωρήσει με την εκκίνηση -περίπου όπως οι μηχανικοί της NASA ελέγχουν όλες τις ρουκέτες πριν την εκτόξευση.
Ενώ το POST εκτελείται, μπορείτε να δείτε πραγματικά τα αποτελέσματα στην οθόνη σας, με την προϋπόθεση ότι λειτουργεί. Μοιάζει σαν ο υπολογιστής να κάνει μια απογραφή όλων των συνδεδεμένων συσκευών. Ωστόσο, αυτή η οπτική απεικόνιση των αποτελεσμάτων δεν είναι πολύ ευεργετική, αν δεν υπάρχει σήμα που να φτάνει στην οθόνη, οπότε οι BIOS κατασκευαστές επινόησαν ένα σύστημα ηχητικών σημάτων που λειτουργούν ως ένας διαγνωστικός οδηγός. Ορισμένες μητρικές πλακέτες εμφανίζουν και έναν διψήφιο κωδικό πάνω στην ίδια την πλακέτα (βλέπε φωτογραφία).
Υπάρχει μόνο ένα καλό beep: Το ένα και μοναδικό beep που ακουγόταν κατά την ενεργοποίηση του υπολογιστή σας, τον παλιό καλό καιρό, που σας δήλωνε ότι όλα βαίνουν καλώς. Στις μέρες μας, οι περισσότεροι υπολογιστές δεν έχουν ηχεία στη μητρική (motherboard/mainboard), έτσι δεν ακούμε ήχους, εκτός αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Μόλις αποκρυπτογραφήσετε αυτόν τον κώδικα, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα είστε αρκετά κοντά στην κατανόηση του προβλήματός σας. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τέτοιου είδους ήχοι συχνά έρχονται κάνετε κάποια αλλαγή στον υπολογιστή σας-ένα νέο USB, για παράδειγμα ή έναν νέο σκληρό δίσκο. Αν ισχύει αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε ξανά τα καλώδια και τις συνδέσεις. Ο ένοχος είναι, συνήθως, ένα RAM stick που δεν έχει τοποθετηθεί καλά. Αν το beep επιμένει, αναιρέστε ό,τι αναβάθμιση κάνατε. Αν εξαφανιστεί, βρήκατε τον ένοχο. Επανεγκαταστήστε και δείτε πώς θα πάει!
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια