Ο αρχαίος ελληνικός κινηματογράφος του Ήρωνα
Ο πρώτος κινηματογράφος-αυτόματο θέατρο "στάτον" του κόσμου(The Fisrt ancient greek cinema in the world) ή το πρώτο Home Cinema αν θέλετε δημιουργήθηκε πριν 2000 χρόνια περίπου ήταν ελληνικός και μάλιστα ο εφευρέτης του ήταν ο Ήρωνας (Ήρων ο Αλεξανδρεύς) ήταν ένας μηχανικός του 2ου π.Χ. αιώνα στην Αλεξάνδρεια θαυματοποιός τεχνασμάτων ο οποίος έφτιαχνε ευφάνταστα αυτοματοποιημένα συστήματα σε ένα από τα γνωστότερα και καινοτόμησε πάνω σε αυτό ήταν το αυτόματο θέατρο ο κινηματογράφος δηλαδή με κινούμενη εικόνα και ήχο,ένωσε τον κόσμο της τέχνης με τον κόσμο της τεχνολογίας στην εισαγωγή των «Πνευματικών» του γράφει: «Θεωροῦμε ἀναγκαῖο νὰ βάλουμε σὲ τάξη ὅσα μᾶς ἄφησαν οἱ ἀρχαῖοι καὶ νὰ προσθέσουμε σ’ αὐτὰ ὅσα ἐμεῖς καινούρια βρήκαμε.».
Η λειτουργία του αυτόματου θεάτρου-κινηματογράφου.
Σας φαίνονται υπερβολικά; δεν είναι είναι πραγματικότητα άλλωστε υπάρχουν οι αποδείξεις. Υπήρχαν διάφορες εκδόσεις αυτού του αυτόματου θεάτρου-κινηματογράφου για δημόσιες εμφανίσεις όπου η διαστάσεις είναι μεγάλες και ακόμα και για ιδιωτική προβολή είχε ο καθένας στο σπίτι του μία φορητή έκδοση(mini) μικρού συστήματος οικιακού κινηματογράφου. Ήταν απίστευτα πολύπλοκα αυτόματα συστήματα όπως μηχανικούς διακόπτες, υδραυλικές βάνες, τροχούς, βαλβίδες, και με δυνατότητα προγραμματισμού των κινήσεων με εξωτερική εντολή τηλεχειρισμού παρακαλώ.
Και όλα αυτά γίνονται μόνα τους αυτόματα με τη δύναμη μόνο ενός μολύβδινου βάρους που πέφτει ισοταχώς σε μια κλεψύδρα με άμμο χωρίς φυσικά ηλεκτρικό ρεύμα όλα ήταν μηχανοκίνητα.
Το κακό είναι ότι αν ήθελαν άλλο έργο άλλη ταινία να δεις θα έπρεπε να φτιαχνόταν από την αρχή άλλος θέατρο-κινηματογράφος;
Και όλα αυτά γίνονται μόνα τους αυτόματα με τη δύναμη μόνο ενός μολύβδινου βάρους που πέφτει ισοταχώς σε μια κλεψύδρα με άμμο χωρίς φυσικά ηλεκτρικό ρεύμα όλα ήταν μηχανοκίνητα.
Το κακό είναι ότι αν ήθελαν άλλο έργο άλλη ταινία να δεις θα έπρεπε να φτιαχνόταν από την αρχή άλλος θέατρο-κινηματογράφος;
Η υπόθεση του έργου
Σε αυτό το θέατρο του Ήρωνος παρουσιάζεται αυτόματα η ταινία ή παράσταση αν θέλετε ο μύθος του Ναυπλίου που θέλει να εκδικηθεί τους Αχαιούς που σκότωσαν τον γιο του Παλαμήδη στην Τροία.
Σκηνή 1η: Αρχικά οι Αχαιοί επισκευάζουν τα πλοία τους, μορφές κινούνται, κτυπούν με σφυριά και πριονίζουν και κρότοι εργαλείων ακούγονται σαν αληθινοί.
Σκηνή 2η: Αχαιοί σπρώχνουν τα πλοία στη θάλασσα.
Σκηνή 3η: Στη θάλασσα πλοία εμφανίζονται ξαφνικά, πλέουν σε διάταξη στόλου, κινούνται και χάνονται η θάλασσα φουρτουνιάζει και τα πλοία ξαναεμφανίζονται στη φουρτουνιασμένη θάλασσα να τρέχουν συνεχώς. Συχνά ξεπηδούν δελφίνια από τη θάλασσα.
Σκηνή 4η: Ο Ναύτιλιος σε ακρωτήρι, με αναμμένο πυρσό, δίνει ψεύτικο σήμα στους Αχαιούς ύστερα από προτροπή της Αθηνάς.
Σκηνή 5η: Στη φουρτουνιασμένη θάλασσα φαίνονται διασκορπισμένα συντρίμμια των πλοίων και ο Αίαντας να κολυμπά. Εμφανίζεται η Αθηνά (ως από μηχανής θεός), περιφέρεται και εξαφανίζεται, ενώ πέφτει κεραυνός, ακούγεται βροντή και χάνεται η μορφή του Αίαντα.
Η αυλαία ανοιγοκλείνει μεταξύ των σκηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια