Νέας γενιάς φωτοβολταϊκά από γραφένιο και νανοκαλώδια αναπτύσσουν στο MIT
Φθηνά, ελαφρά και εύκαμπτα θα είναι τα νέα φωτοβολταϊκά νέας γενιάς με εφαρμογές σε παράθυρα, οροφές και προσόψεις κτηρίων τα οποία θα καθίστανται ενεργειακά αυτόνομα και αποδοτικά.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (MIT) ανέπτυξαν ένα φωτοβολταϊκό το οποίο καλύπτει τις παραπάνω προϋποθέσεις και επιπλέον είναι διάφανο.
Η νέα ηλιακή κυψέλη βασίζεται σε στρώσεις του εύκαμπτου υλικού γραφένιου επικαλυμμένες από ένα στρώμα νανοκαλωδίων.
“Η ανάπτυξη ημιαγώγιμων νανοδομών σε μια επιφάνεια γραφενίου δίχως να επηρεαστούν οι ηλεκτρικές και δομικές ιδιότητες του φωτοβολταϊκού αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους επιστήμονες”, λέει η επίκουρος καθηγήτρια επιστήμης και μηχανικής υλικών”, Σίλβια Γκράντετσακ που συμμετέχει στην έρευνα.
Για να ανταπεξέλθει σε τυχόν προβλήματα, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιεί μια σειρά επικαλύψεων από πολυμερή ώστε το γραφένιο να επικολληθεί σε ένα στρώμα οξειδίου του ψευδαργύρου και στη συνέχεια επιστρώνει ένα υλικό που αντιδρά στην ηλιακή ακτινοβολία.
Τα υλικά αυτά περιλαμβάνουν κβαντικές κουκκίδες θειούχου μόλυβδου και ένα πολυμερές με τον χημικό τύπο P3HT. Τα καλύτερα αποτελέσματα με απόδοση 4,2% επιτεύχθηκαν από τις κβαντικές κουκκίδες.
Στόχος των επιστημόνων είναι να κατασκευάσουν τα εν λόγω φωτοβολταϊκά σε μεγάλη κλίμακα ώστε να περιοριστούν τα κόστη και να προχωρήσει η εμπορική τους εκμετάλλευση.